Binck Bank: Zwitser Küng neemt optie op eindzege na verpletterende winst in tijdrit, tweede plaats voor Campenaerts

© BELGA

De Zwitser Stefan Küng heeft een ernstige optie genomen op de eindzege in de Binck Banktour. De BMC-renner deed maar liefst veertien seconden dan zijn eerste achtervolger, Europees kampioen Victor Campenaerts. Met deze ruime bonus en het relatief makkelijke parcours lijkt de 24-jarige hardrijder een serieuze optie te hebben genomen op de eindzege.

bvc/gvdl

De Belgen zullen hun tenen moeten uitkuisen, willen ze straks Tom Dumoulin opvolgen als eindwinnaar van de Binck Banktour. Nationaal kampioen Victor Campenaerts moest als tweede in het dagklassement maar liefst veertien seconden toegeven op de Zwitser, Tim Wellens en Greg Van Avermaet moeten al bijna een halve minuut goedmaken op de nieuwe leider. Van Avermaet is bovendien een ploegmaat van Küng zodat Van Avermaet vermoedelijk een defensieve rol zal moeten opnemen.

“De etappe van zondag met aankomst in Geraardsbergen zal beslissend worden”, weet Tim Wellens, tweevoudig eindwinnaar van de vroegere Eneco Tour. “Door het ontbreken van een Ardennen-etappe zullen de verschillen kleiner zijn en wordt de gouden kilometer nog belangrijker.”

Tevreden Küng

“Dit is mijn tweede tijdritzege in de BinckBank Tour op rij”, wist de Zwitser. “Het EK in Glasgow was niet goed. Jammer, het lag vooral aan mijn mindset. Ik was er toen met mijn hoofd niet bij. Vandaag was dat wel zo. Ik was echt gemotiveerd en gefocust. Mijn voorsprong is zeer groot op zo’n korte tijdrit, het was duidelijk dat ik vandaag veruit de beste was. Ik ben niet verrast over de zege, maar wel over de grote voorsprong. Vorig jaar had ik maar vier seconden voorsprong. Ik voelde vandaag al van de eerste meter dat ik een knaltijd zou rijden. Ik reed de perfecte wedstrijd.”

De ploegmaat van Greg Van Avermaet gaat voluit voor de eindzege. “Ik wil zo lang mogelijk volhouden”, klonk het. “De zwaarste ritten worden die van zaterdag en zondag. De anderen moeten proberen om tijd terug te winnen. Ik heb er vertrouwen in. Eerder mocht ik deze situatie al eens ervaren in de Ronde van Zwitserland.”

© BELGA

Greg Van Avermaet heeft de handdoek al gegooid met betrekking tot de eindzege. Küng: “Zei Van Avermaet dat zijn race over is en ik ga winnen? Zei hij dat echt? Dat is gemakkelijk gezegd. Er kan veel gebeuren. Vorig jaar reed ik in de rit naar Nederlands-Limburg lek op een slecht moment en was mijn race over. Ik ben blij dat Greg in onze ploeg is en mij zal helpen. We zijn hier met een goede ploeg. Dat helpt en zal nodig zijn. Mijn voornaamste concurrenten? Stuyven, Wellens, Lampaert, twee renners van Sunweb met Matthews en Kragh Andersen. De klassieke renners dus. Er zijn veel concurrenten. De verschillen zijn nog niet groot. Het komt erop aan om attent te zijn. De koers is nog niet voorbij.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten