“Engel” van Koen Mortier krijgt internationale première in Toronto

Bron © BELGA

Foto: if

De derde film van regisseur Koen Mortier, “Engel”, krijgt volgende maand zijn internationale première op het filmfestival van Toronto. “Engel” is er te zien in de selectie voor niet-Engelstalige internationale speelfilms. Dat maakt het VAF dinsdag bekend. In Canada zal ook “Kursk”, de historische actiefilm van Tomas Vinterberg met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol, zijn wereldpremière krijgen. “Duelles”, van de Franstalige regisseur Olivier Masset-Depasse, krijgt ook in Toronto zijn wereldpremière, meldt WBI, de Franstalige tegenhanger van het VAF.

“Engel”, een bewerking van Dimitri Verhulsts “Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten”, volgt de prostituee Fae en de wereldberoemde sportman Thierry, en is gebaseerd op het levenseinde van wielrenner Frank Vandenbroucke. De hoofdrollen worden gespeeld Vincent Rottiers, Fatou N’Diaye, Paul Bartel en Aïcha Cissé. Mortiers twee andere films, “Ex-drummer” en “22 mei” waren ook in Toronto te zien.

Begin september is “Engel” al de openingsfilm van het festival van Oostende. De Belgische release staat gepland voor 19 september.

De Frans-Luxemburgs-Belgsiche coproductie “Kursk” zal in Toronto voor het eerst te zien zijn. De film gat over de ramp met de gelijknamige Russische onderzeeër in 2000. De grote onderwaterscènes werden in Vlaanderen gedraaid. Regisseur Vinterberg is bekend van “Festen”, “Jagten” en “Far from the Madding Crowd” (ook met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol). De Vlaamse acteur speelt naast onder meer Colin Firth en Léa Seydoux.

“Duelles” is een psychologische thriller, gebaseerd op de roman “Derrière la haine”, van de Belgische schrijfster Barbara Abel. Het is al de derde film van Masset-Depasse, die eerder al “Cages” en “Illégal” maakte. De hoofdrollen zijn vooral voor Belgische acteurs, onder wie Veerle Baetens, Anne Coessens en Arieh Worthalter.

Ook “Au temps où les Arabes dansaient”, van Jawad Rhalib, is geselecteerd voor de 43e editie van dit festival, dat dit jaar plaatsvindt van 6 tot 16 september. Het in Cannes bekroonde “Girl”, van Lukas Dhont, krijgt een speciale vertoning in Toronto. Het festival van Toronto is een zogenaamd A-list-festival.