"Broccoli helpt mogelijk darmkanker te voorkomen"

Bron © Independent

Foto: Photo News

Het eten van broccoli, boerenkool en groene kool kan de ontwikkeling van darmkanker mogelijk helpen voorkomen. Dat heeft een studie van het Francis Crick Institute in London uitgewezen. Bepaalde chemicaliën in deze groenten kunnen ontstekingen in het darmkanaal en de darmen verminderen, waardoor ook het risico op darmkanker op latere leeftijd verlaagt.

Wie vaak broccoli, boerenkool en groene kool op het menu zet, doet zichzelf wellicht een grote dienst. Een recent onderzoek van het Francis Crick Institute in London, dat gepubliceerd werd in het medische tijdschrift Immunity, heeft immers aangetoond dat deze groenten chemicaliën bevatten die het risico op darmkanker in een later stadium van het leven mogelijk helpt te voorkomen.

Het onderzoek ging specifiek na welke gezondheidsvoordelen een voedingspatroon met indole-3-Carbinol (I3C) bij muizen met zich meebracht. Deze chemische stof komt vrij wanneer bepaalde groenten, zoals brocolli, boerenkool, groene kool en spruitjes verteerd worden. De onderzoekers ontdekten dat de aanwezigheid van I3C ontstekingen in het darmkanaal en de darmen kon voorkomen en bijgevolg ook het risico op kanker kon verminderen door het activeren van de proteïne aryl hydrocarbon receptor (AhR).

"We bestudeerden genetisch gemanipuleerde muizen die zelf geen AhR produceerden en ontdekten dat zij gemakkelijk ontstekingen en kanker in de dikke darm ontwikkelden", verklaart dokter Amina Metidji, auteur van de studie. "Wanneer we hen echter een rijk voedingspatroon versterkt met I3C voorschotelden, nam het aantal kwaadaardige tumoren sterk af."

Aan de hand van deze onderzoeksresultaten concludeert het team dat het consumeren van bepaalde voedingswaren een belangrijke rol kan spelen bij de preventie van bepaalde kankertypes. "Deze bevindingen vormen een reden voor optimisme", benadrukte dokter Gitta Stockinger, teamleider van het Francis Crick Institute. "Hoewel we de genetische factoren die onze kans op kanker vergroten niet kunnen wijzigen, kunnen we die mogelijk temperen door een gezond voedingspatroon op basis van groenten aan te nemen."

 

 

Door VVA
    VOOR ABONNEES