Crosspeloton zal er komende winter toch weer anders uitzien: één team verdwijnt, één komt erbij

Foto: Photo News

De Internationale Wielerunie UCI heeft een lijst bekendgemaakt met de teams die zich voor de komende crosswinter hebben geregistreerd. Acht van de achttien teams zijn Belgisch. Eén Belgisch team verdwijnt maar er is ook een nieuwkomer.

De ‘grote vier’ zullen ook volgend seizoen in het veld te zien zijn: Corendon - Circus (Van der Poel), Crelan - Charles (Van Aert), Telenet - Fidea (Aerts) en Marlux - Bingoal (Iserbyt). En daar mag u eigenlijk de ‘grote vijf’ van maken. Door de verhuis van Laurens Sweeck en Daan Soete naar Pauwels Sauzen - Vastgoedservice lijkt het team van Geert Vanhoof alvast de kloof met de topteams te hebben gedicht.

Nieuw in het rijtje is Kempense CXV, een team met zetel in Schelle en geleid door de Nederlander Camiel van den Bergh. De aanwezigheid van renners als Michael Boros, Johan Jacobs en Braam Merlier verraadt veel: dit is het tweede team uit de stal van manager Geert Vanhoof. Wie of wat er op de truitjes zal staan, is nog niet duidelijk. Net zoals niemand voorlopig weet voor wie Tim Merlier per 1 januari zal uitkomen: Pauwels Sauzen of dit Kempense CXV.

Crosspeloton zal er komende winter toch weer anders uitzien: één team verdwijnt, één komt erbij
Tim Merlier Foto: Photo News

Ook binnen het imperium van de broers Roodhooft wijzigen de structuren. Vorige winter brachten zij nog drie teams in stelling: Beobank - Corendon, ERA - Circus en Steylaerts-Betfirst. Zij vereenvoudigen hun structuren tot Corendon-Circus en Steylaerts - 777. Het tweede team is een samengaan van het team van Marc Janssens (ERA) en dat van Bart Wellens (Steylaerts) waarbij Marcel Meisen ‘promoveert’ naar Corendon-Circus. Dit laatste team heeft trouwens een procontinentale licentie aangevraagd met het oog op de ambities van Mathieu van der Poel op de weg. Hij wil zich volgend voorjaar, in het spoor van Van Aert, een paar keer met de betere wegrenners meten. Als Corendon-Circus zijn procontinentale licentie haalt, zal het wel enkele wegrenners moeten aantrekken. De overgang van Meisen past in die optiek. Hij reed afgelopen zondag voor Duitsland het… EK op de weg. Steylaerts 777 zal geleid worden door Marc Janssens en Bart Wellens die zich in de toekomst ook meer zal bezighouden met IKO Enertherm - Beobank, de jeugdacademie van de broers Roodhooft waar ook Sanne Cant deel van uitmaakt. Het Belgisch contingent veldritploegen tenslotte wordt vervolledigd door Tarteletto - Isorex.

Nog een opvallende ploeg is TP Racing, een nieuw Brits project rond megatalent Thomas Pidcock. TP Racing wordt bestierd door Trinity Sports Management, een managementbureau geleid door Andrew McQuaid, de zoon van ex-UCI-voorzitter Pat McQuaid.

Door gvdl/bow