Che Guevara en Fidel Castro nog drie dagen met mooie vrouwen in Gent

Gent - Vreemd, hoe een foto wereldwijd bekend is, op miljoenen t-shirts staat, en dat slechts zo weinig mensen weten wie de foto gemaakt heeft. En toch kan het. Neem nu het iconische beeld van de Cubaanse guerrillaleider Che Guevara. Gemaakt op 5 maart 1960. Decennia later nog terug te vinden op tal van posters aan de muren van studentenkamers. Maar stel in een quiz de vraag wie de foto maakte, en iedereen blijft monddood. Alberto Diaz Gutiérrez is de naam. Wie? Alberto Diaz Gutiérrez. Of, korter, en makkelijker te onthouden: Korda. Nog drie dagen hangt het werk van de bekendste Cubaanse fotograaf in de Sint-Pietersabdij in Gent.

Maar Korda (1928-2001) was meer dan de fotograaf van alleen maar Che Guevara. Meer nog, hij begon als mode- en reclamefotograaf, om later een soort 'hoffotograaf' van de Cubaanse leider Fidel Castro te worden. Of, de journalist die propagandafotograaf werd. Op de tentoonstelling is er dan ook meer dan één  foto van Fidel Castro te zien.

En wat die foto van Che Guevara betreft: Korda stuurde de nu wereldberoemde foto van Che Guevara naar een Cubaanse krant, maar die publiceerde hem niet eens. De krant koos voor een foto van Jean-Paul Sartre en Simon De Beauvoir. De foto haalde pas de media nadat Che Guevara overleden was.

Korda greep ook in de latere fazes van zijn carrière terug naar zijn beginperiode waarin hij als modefotograaf vooral mooie vrouwen fotografeerde. Nog later werd Korda onderwaterfotograaf. Dat kwam dan weer omdat het regime op een bepaald moment alle negatieven van de fotograaf (behalve die welke over de revolutie gingen) vernietigde.

Korda, Beauty and Revolution. Nog vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 augustus, van 10 tot 18 uur in de Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein.

Alle praktische info over de tentoonstelling is terug te vinden op de site van Historische Huizen Gent.

Door Rudy Tollenaere
VOOR ABONNEES