Op skivakantie deze winter? Wees dan maar snel: reisbureaus vrezen voor ernstig plaatstekort

Foto: Photo News

Het is nog volop zomer maar touroperators zijn nu al volop bezig met het komende winterseizoen. En ze hebben slecht nieuws: wie met Pasen wil gaan skiën, zal er op zeer snel bij moeten zijn. Want de paasvakantie valt dit jaar samen met die in andere Europese landen. “De vraag naar logementen zal groter zijn dan het aanbod”, vreest de reissector.

Dit jaar viel de paasvakantie vroeg zodat er, zeker in de eerste week, geen overlapping was met de meeste andere Europese landen. Maar in 2019 begint de vakantie pas op 8 april, een week later dan dit jaar. En samen met onder meer de Fransen en de Britten. Het wordt dus niet alleen drummen aan de skiliften. Het wordt vooral ook zoeken naar slaapgelegenheid.

“Bij ons wordt ongeveer 35% van alle skivakanties geboekt voor de periode Pasen. Een op de drie dus. Veel skiërs voor die periode beslissen pas rond Nieuwjaar om hun reis vast te leggen. En dat kan voor problemen zorgen. Omdat de vraag naar kamers wel groter zou kunnen zijn dan het aanbod. Zeker in de eerste week”, zegt Piet Demeyere van TUI.

“De rush naar de eerste week zal enorm zijn, waardoor er een veel beperktere beschikbaarheid zal zijn. Zowel van hotelkamers als van appartementen en chalets”, zegt de woordvoerder van TUI.

Prijzen eerste week vallen nog mee, tweede week fors duurder

Wat prijzen betreft zal het de eerste week iets duurder zijn maar niet spectaculair. Veel hotels, zeker in Oostenrijk, sluiten tegen half april en wijken daar ook nu niet van af. “Die tweede week van de paasvakantie zal Oostenrijk een behoorlijk stuk duurder zijn, precies omdat er zoveel hotels sluiten en de overblijvers dus kunnen profiteren van een zwak aanbod tegenover een sterke vraag.”

De Vereniging van Vlaamse Reisbureau’s bevestigt dat een overlapping van vakanties een groot effect heeft op de bezetting. “Dat is ook logisch natuurlijk, als iedereen tegelijkertijd gaat en het aantal bedden stabiel blijft. Skivakanties zijn meestal familie- of vriendenreizen. Wie een huis, appartement, chalet of hotel met voldoende kamers wil om allemaal samen te kunnen zitten, zal er dus zeker op tijd bij moeten zijn. Veel touroperators hebben hun winterbrochure al klaar. Snel boeken en profiteren van vroegboekkortingen is de boodschap”, zegt Koen Van den Bosch van de koepel van reisbureau’s.

Door Thierry Goeman
AANGERADEN