Vlaamse tekenares verovert Verenigde Staten: “Maar op seks en alcohol rust toch nog een taboe”

Christina De Witte en Chrostin Foto: if

Het zegt u waarschijnlijk weinig, maar in de Verenigde ­Staten zijn ze dol op Chrostin, het cartoonfiguurtje van de Mechelse Christina De Witte (22). Zo dol dat een ­Amerikaanse uit­geverij haar vroeg ‘The Ultimate Survival Guide to Being a Girl’ te schrijven, een boek voor opgroeiende tienermeisjes. “Als ik zelfs maar één iemand zich goed kan doen voelen over zichzelf, is mijn doel al bereikt.”

Vlaamse tekenares verovert Verenigde Staten: “Maar op seks en alcohol rust toch nog een taboe”

Drie jaar geleden maakte Christina haar eerste schets van Chrostin, uit verveling tijdens de zomer. Het werd een zwart-witte meisjesfiguur die een eigenzinnige kijk heeft op de wereld, met een flinke dosis ­humor en herkenbaarheid. In geen tijd veroverde Chrostin het internet. Toen de Amerikaanse acteur Ashton Kutcher ook nog eens een van haar comics deelde, ontplofte het helemaal.

Haar populariteit in de VS ontging ook de Amerikaanse uitgeverij Running Press Teens niet, en ze klopten aan bij Christina om rond Chrostin een survivalgids voor tienermeiden te maken. “Halsoverkop ben ik toen naar New York gevlogen. De uitgeverij was er echt mee met het verhaal van Chrostin. Ze gaven me heel wat zelfvertrouwen en ik voelde me welkom. Dat deed heel veel.”

Seksistische moppen

Het werd een boek waarin Christina geen onderwerp uit de weg gaat, met Chrostin als duidende gids: van de eerste kus tot de eerste menstruatie en van ­feminisme tot diversiteit. Zo vond ze het zelf als tiener moeilijk haar Thaise roots te accepteren. “Ik zag er anders uit dan mijn Vlaamse vriendinnen en mensen benadrukten dat ook op een manier die me het gevoel gaf dat het iets slechts was. Door te zeggen dat sommige spelletjes niet voor Chinezen waren, of door seksistische moppen.”

En bij alle onderwerpen vertelt Christina persoonlijke verhalen. Soms grappige, soms gênante en pijnlijke, maar vooral heel herkenbare verhalen. “Ik wil mensen aan het lachen brengen, laten zien dat je niet alleen bent. Vrouw zijn is iets universeels, het is iets wat wij allemaal delen.”

Vlaamse tekenares verovert Verenigde Staten: “Maar op seks en alcohol rust toch nog een taboe”

Geen moederfiguur

Sinds deze week is het boek er in de VS, pas in september verschijnt de vertaling in België, als Sommige meisjes houden niet van roze. “Amerika is wat preutser. De cover is wat onschuldiger dan eerst, maar de inhoud is zoals ik het wil. Al vroegen ze me bij het hoofdstukje rond groepsdruk en alcohol wel er niet te diep op door te gaan. In de VS mogen jongeren namelijk pas vanaf 21 jaar alcohol drinken. Hetzelfde geldt voor seks. Wanneer het over de eerste keer gaat, merk je dat er een taboe op rust.”

Nochtans kunnen tieners zo’n gids goed gebruiken, vindt Christina. “Onze maatschappij beweert nog te vaak dat we niet goed genoeg zijn of niet goed ­bezig zijn. Ik wil met het boek het tegendeel bewijzen.” ­Bovendien heeft Christina tijdens haar eigen puberteit de tips gemist die ze nu aan jonge meisjes wil meegeven. “Na de scheiding van mijn ouders had ik niet echt een moederfiguur die me alles vertelde. Mijn oma stopte me wat goedbedoelde zelfhulpboeken toe, maar wat met de dingen die je niet leert op school? Hoe ga je om met een ­relatiebreuk of hoe ga je om met iemand die gepest wordt? Hoe kan je valse vrienden spotten? Niemand schotelt je de perfecte oplossing voor. Ik ook niet, niet, maar ik vertel je wel dat het normaal is dat je je over die ­zaken slecht kan voelen.”

Survivaltips van Chrostin

Zo herken je een valse vriend

“Ik heb een checklist gemaakt waarbij je kunt controleren of je te maken hebt met een echte vriend of een valse vriend”, zegt Christina. “Is iemand passief agressief tegenover jou? Gedraagt hij zich anders in de groep dan bij jou? Is hij niet geïnteresseerd in wat je doet? Dan is de kans groot dat het een valse vriend is, want een echte vriend doet net het tegenovergestelde. Dat vind ik heel belangrijk: ik heb van veel mensen gedacht dat ze echte vrienden waren, maar dat bleek uiteindelijk niet zo. Zulke valse vrienden kunnen heel wat negativiteit op je afstralen, tot zelfs je zelfbeeld schaden. En dat is echt niet oké.

Zo word je verliefd op je eigen lichaam

“In het boek geef ik ook aan de hand van Chrostin vijf tips om van je eigen lichaam te leren houden. Het zijn tips die ik zelf heb toegepast. Chrostin staat daarbij op de weegschaal, maar ze is blij. Ze heeft geleerd naar haar lichaam te luisteren, ze bande slechte vrienden uit haar leven, ze stopte met een obsessie over haar lichaamsgewicht, ze gaf haar garderobe een update en ze eet lekker en gezond.”

Vlaamse tekenares verovert Verenigde Staten: “Maar op seks en alcohol rust toch nog een taboe”
Door Eva De Poorter
AANGERADEN