123-piano van start met paard en kar

Gent - Het was toch wel een merkwaardig zicht, in de stad: klassiek pianist Tom Van der Schueren, aan het klavier van een vleugelpiano die gemonteerd stond op een paardenkar, en zo door de stad trok: van het AZ Sint-Lucas, langs de Geldmunt, het Gravensteen, de Groentenmarkt, richting Stadshal. Gevolgd door een honderdtal fietsers. Editie zes van 123-piano is van start gegaan en initiatiefnemer Frederik Sioen zorgde er voor dat Gent het zal geweten hebben.

Het lijkt wel dat 123-piano dit jaar 'stilte' als thema gekozen heeft. Dat geldt zeker voor het slotevenement van de startavond van 123-piano. Dat vond plaats onder de stadshal, waar zo'n 500 geïnteresseerden via koptelefoons konden luisteren naar pianomuziek die alleen zij konden horen: muziek  gespeeld door Jan Roelkens, die zowel werk van Satie, Chopin, Brahms, The Bee Gees als Oscar and the Wolf bracht. Wie geen koptelefoon had (er waren er 500 beschikbaar) kon vlak voor het concert nog wel luisteren naar een drietal nummers van initiaftiefnemer Frederik Sioen, maar daarna was het 'onverbiddelijk' gedaan: dank zij Yamahatechnologie weerklonk de muziek alleen in de oren van mensen met een koptelefoon. En daar was een reden voor: "Op vraag van burgemeester Termont willen we, na de Gentse Feesten en de Patersholfeesten respect opbrengen op het recht op rust voor de bewoners van de binnenstad" aldus Sioen, "en daarom bedachten we dit 'silent concert'. "

Sint-Pietersstation

123-piano vindt dit jaar plaats op vijf locaties: tot grote vreugde van schepen van cultuur Annelies Storms staat er opnieuw een piano (een met de handtekeningen van de spelers van KAA Gent dan nog wel) aan het station Gent Sint-Pieters. Het was pianist David Poltrock die de zesde editie van 123-piano officieel mocht open spelen. Hij deed dat met een selectie uit Mutes, een intieme pianoplaat die deel uitmaakt van de trilogie Mutes, Moods and Machines die Poltrock in 2018 uitbrengt. Twee van de drie platen zijn al op de markt, de derde volgt binnenkort. David Poltrock is iemand die nogal op de achtergrond werkt(e) bij onder anderen Triggerfinger, Hooverphonic en De Mens. Maar nu haalt hij met drie eigen platen in één jaar zijn schade in. Gewoon kopen die platen.

Poltrock speelde voor zo'n 100 belangstellenden, waarvan een groot deel de oproep om met de fiets te komen om op die manier een pianofietskaravaan te vormen naar de andere locaties beantwoord had. Van Gent Sint-Pieters ging het naar muziekcentrum De Bijloke, de Krook en naar AZ Sint-Lucas, een nieuwe locatie.

Daar speelden Luk Vermeir, die u kan kennen als toetsenman van Isolde en Saint-Marteau, samen met vibrafonist Wim Segers van de Gentse jazzgroep Compro Oro. Bleek dat Segers ook nog best een aardig stukje kan fluiten. De twee kregen een combinatie van stille repectvolle aandacht en applaus voor hun werk.

Maar plots ging alle aandacht naar een paard en kar, waarop een vleugelpiano van mede-initiatiefnemer Quatre Mains bleek te staan. Niet zomaar, op het pianobankje zat de klassieke pianist Tom Van der Schueren, die al rijdend muziek speelde. Van der Schueren, het paard en de kar, de 123-take-away-piano bestuurd door Sioens fietsmaten van Spaak en Spier en het honderdtal fietsers hadden veel bekijks in de binnenstad.

123-piano. Tot 23 september aan Station Gent Sint-Pieters, kunstencentrum Bijloke, de Krook, AZ Sint-Lucas en de Stadshal. De Quatre Mains Mobil gaat vijf dinsdagen van deur tot deur in vijf Gentse buitenwijken en speelt op verzoek liedjes aan huis. Data en aanvragen zijn terug te vinden via deze site.

 

Door Rudy Tollenaere, foto's David Van Hecke