Geraint Thomas: “Team Sky is mijn familie, ik teken wellicht volgende week bij”

Rondrijden in een open wagen met Tom Dumoulin en op de foto gaan met jonge fans: het leven van Tourwinnaar Thomas. Foto: Peter Malaise

De Tour is al bijna drie weken afgelopen, maar winnaar Geraint Thomas (32) zit nog steeds in wonderland. “Na dit weekend mag het leven weer zijn normale gang gaan”, zegt hij op Kortrijk Koerse. Maar tussen de vele selfies door kijkt hij al naar de toekomst. “Ik heb nog iets recht te zetten in de Giro. En in de voorjaarsklassiekers. En Thierry Henry mag coach van Arsenal worden.”

Geraint Thomas moet binnenkort een beslissing nemen: blijven bij Sky of vertrekken? Onder andere het nieuwe CCC van Greg Van Avermaet toonde interesse. Maar hij heeft beslist om bij te tekenen. “Sky is mijn familie. Ik was vorige week nog met mijn vrouw op een barbecue samen met Chris Froome en zijn Michelle. Ook Luke Rowe was er. Ik heb alles aan het team te danken. Al is het is nog niet 100 procent rond en heb nog niet getekend. Dat gebeurt wellicht volgende week.”

Maar dat betekent niet dat Thomas en Froome ook volgend jaar samen aan de start zullen staan in de Tour. “Ik heb nog iets recht te zetten in de Giro”, zegt Thomas, die vorig jaar als kopman werd uitgespeeld in Italië. Hij moest toen opgeven na een val. “Ik wil daar zeker nog eens op focussen. We moeten dat met het team nog eens bekijken en ook het parcours afwachten. De dubbel Giro-Tour? Wat Chris en ook Dumoulin gedaan hebben dit jaar: dat was fantastisch. Maar ik weet niet of ik dat kan. We zien wel.”

Dat betekent dat het weer niks wordt voor Thomas in het klassieke voorjaar. In 2015 won hij nochtans de E3 Harelbeke, maar daarna liet hij de klassiekers links liggen. Hij reed dit jaar alleen Parijs-Roubaix. “Maar ik keer zeker nog terug naar die Vlaamse klassiekers, hoor. De Ronde van Vlaanderen wil ik ooit winnen. Maar eerst nog twee à drie jaar alles zetten op een grote ronde.”

Door Werner Bourlez