Nederland wordt gek: duizenden langs het water voor Elfstedentocht zwemmer

Foto: Twitter Geert Gordijn

Maarten van der Weijden, voormalig Olympisch kampioen openwaterzwemmen, is dit weekend aan een opmerkelijke onderneming bezig: hij zwemt de Elfstedentocht. En overal waar hij langskomt in Friesland breekt een volksfeest uit.

Van der Weijden begon vannacht aan een 200-kilometer (!) lange tocht door kanalen en sloten. De zwemmer die zelf eerste kanker overwon om daarna Olympisch goud te pakken in Peking 2008, zamelt daarmee geld in voor onderzoek naar de ziekte. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het publiek met hem kon meezwemmen, maar door de slechte waterkwaliteit werd dat verboden.


Desalniettemin brengt de tocht bij onze noorderburen een volksfeest op gang. In elk dorp en elke stad waar hij langs zwemt, komt iedereen buiten om hem aan te moedigen. Geert Gordijn is een van de vele journalisten die hem volgt, en maakte deze schitterende beelden van de passage in Sneek.

 


Ook de passage in Sloten was indrukwekkend. 


De steun doet hem duidelijk veel zegt zijn woordvoerder in de Telegraaf. "In de dorpen zwemt hij 4,5 kilometer per uur, op de verlaten stukken een halve kilometer langzamer."

Ondanks de massale aanmoedigen heeft hij het loodzwaar getuigde zijn begeleider tijdens de eerste nacht vanop het water bij de NOS. “De nacht is lang, hij heeft pijn. Dat baart zorgen, wetende dat er nog een nacht komt.” Van der Weijden probeert onafgebroken te zwemmen, als hij echt te moe is kan hij kort slapen op een speciaal waterbed. Deze ochtend sliep hij voor het eerste drie uur, dat was  langer dan gepland.

Van der Weijden kwam het publiek eerder deze week al groeten op het podium van de wielerronde Binck Bank Tour.

De finish is maandagavond voorzien om 19.00 uur in Leeuwarden. De hele tocht kan je hier live volgen.

 

Door sdv
    Meest recent