Met deze danspasjes ontketende Poetin een politieke storm

Bron © Ruptly, Belga

De Russische president Vladimir Poetin was zaterdag een van de genodigden op het huwelijk van de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Karin Kneissl. De wereldleider maakte van de gelegenheid gebruik om te speechen en waagde zich op de dansvloer met de kersverse bruid. Het dansje zorgde echter voor een politieke rel toen de Oostenrijkse oppositie haar verontwaardiging uitte over de uitnodiging aan Poetin.

Het Russische staatshoofd was een en al glimlach toen hij zaterdagmiddag onder de stralende zon van een glaasje champagne genoot op het huwelijksfeest in het Oostenrijkse Gamlitz. Poetin begroette de andere genodigden, gaf een speech die op een klinkend applaus werd getrakteerd en zette zijn handtekening op de ceremoniewagen van het koppel voor hij naar Duitsland vertrok om Angela Merkel te ontmoeten.

Leden van de Oostenrijkse oppositie waren echter niet opgezet met de aanwezigheid van Poetin, en wezen al snel op de betrokkenheid van Rusland in het conflict met Oekraïne. “Hoe kan Oostenrijk nu een bruggenbouwer zijn tijdens zijn voorzitterschap van de EU”, vroeg sociaaldemocratisch parlementslid Andreas Schieder zich vrijdag luidop af.

Poetin liet de politieke storm echter niet aan zijn hart komen. Hij feliciteerde het kersverse echtpaar in foutloos Duits en kuste de blozende bruid.

Door pjv