Artiesten steken de draak met Trump op MTV VMA’s

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In Radio City Music Hall in New York zijn vannacht de MTV Video Music Awards (VMA’s) uitgereikt. Een perfect moment om de draak te steken met vriend en vijand, en dan vooral Trump.

adb

© REUTERS

Paul “Pauly D” Delvecchio en Vinny Guadagnino van ‘Jersey Shore Family Vacation’ waren presentatoren van de show, maar werden al meteen mikpunt van spot: actrice Tiffany Haddish grapte dat “Jersey Shore terug is en groter is dan ooit. Wat logisch is. Als je je niet laat behandelen, zal dat elke paar jaar terug de kop opsteken.” (“Dat was een herpes-grapje!”) En over al de koppeltjes in het publiek, waarbij de camera even inzoomde op Ariana Grande en Pete Davidson, zei ze: “Waarom zijn zo veel koppels plots verloofd? Zijn er solden bij Bed, Bath & Beyond waar ik niet van weet?”

Haar sidekick Kevin Hart opende de politieke kant van de avond met de opmerking “het is game day, maar hier heb je toestemming om te knielen”, verwijzend naar de zware kritiek van president Trump op NFL-spelers die uit protest knielen tijdens het volkslied. “Je kan doen wat je wil hier, er is geen oude blanke man om je te stoppen.” Hij sneerde ook: “Je weet nooit wat gaat gebeuren op de VMA’s. Ruzies ontploffen, vuile taal, mensen die naar het toilet rennen en gekke tweets versturen… dit is eigenlijk zoals een typische dag in het Witte Huis. In your face Trump, suck it!

Logic en OneRepublic-frontman Ryan Tedder brachten hun nummer ‘One Day’. Daarin rapt Logic onder meer: ‘‘One thing I can be sure, as long as I got the floor, I’ma use this power to paint a picture of unity” (Ik weet één iets zeker: zolang ik het woord krijg, zal ik deze macht gebruiken om een beeld van eenheid te schetsen) en “Oh no, it can’t get no better. And you know, we know we do it for the children” (Oh nee, het kan niet beter worden. En weet je, wij weten dat we het voor de kinderen doen). Toepasselijk kwam Logic de zaal binnen samen met tientallen migrantenkinderen. De jongeren droegen witte T-shirts met daarop ‘We Are All Human Beings’, terwijl Logic een zwart T-shirt met ‘F*ck the Wall’ aan had, een duidelijke verwijzing naar het controversiële immigratiebeleid van president Trump. Halverwege het optreden ging een scherm met daarop een grensmuur omhoog, waardoor de kinderen herenigd werden met hun familieleden erachter.

(Lees verder onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

MTV lanceerde tijdens de awardshow overigens de nieuwe campagne ‘+1 the vote’, waarmee de tv-zender jongeren wil aansporen om hun vrienden mee te brengen naar de ‘midterm’-verkiezingen.

Alle winnaars

Naast grapjes en politiek, ging het natuurlijk ook om muziek en videoclips.

© Evan Agostini/Invision/AP

Haddish en acteur Kevin Hart reikten na hun stukje stand-up comedy de VMA voor beste hiphopvideo uit aan Nicki Minaj voor ‘Chun Li’.

Ariana Grande kreeg de award voor beste popvideo voor ‘No Tears Left to Cry’. Ze bedankte fans en familie en richtte zich dan tot haar verloofde: “Pete Davidson, thanks for existing” (bedankt om te bestaan). De twee maakten eerder op de avond hun debuut als koppel op de rode loper, Davidson met opvallend geblondeerd haar. Grande bracht ‘God Is a Woman’ met vijftig vrouwelijke dansers aan haar zijde, en zelfs haar moeder, grootmoeder en nicht.

(Lees verder onder de video)

De Backstreet Boys zongen een stukje uit elk nummer dat genomineerd was voor ‘Song of the Year’, alvorens de award te presenteren aan Post Malone voor ‘Rockstar ft. 21 Savage’.

Jennifer Lopez werd geëerd met de Michael Jackson Video Vanguard Award en bracht een tien minuten lang optreden, dat alvast door andere artiesten het vaakst genoemd werd als hun favoriete moment van de show. Oordeel zelf:

(Lees verder onder de video)

Camila Cabello – bekend geworden met X Factor en vooral Fifth Harmony – werd uitgeroepen tot artiest van het jaar, en eerde in haar bedankingsspeech alle vrouwelijke genomineerden en haar moeder, die ze meebracht als haar date. Camila Cabello mocht ook de pluim voor video van het jaar op haar hoed steken, voor ‘Havana’.

© Chris Pizzello/Invision/AP

Cardi B. kreeg de prijs voor beste nieuwe artiest uit handen van ‘Stranger Things’-actrice Millie Bobby Brown. “Een paar maanden geleden zeiden veel mensen: Je vergokt je carrière, je krijgt een baby, wat ben je aan het doen…”, sprak Cardi B. “Ik heb een baby gedragen en ik win nog altijd awards! Ik wil al mijn vrienden en mijn familie bedanken die me gesteund hebben.”

Cardi B. én Jennifer Lopez vielen beiden nogmaals in de prijzen, voor beste samenwerking samen met Dj Khaled voor ‘Dinero’.

Bovendien won het nummer ‘I Like It’ van Cardi B., Bad Bunny en J Balvin de award voor ‘Song of the Summer’.

De prijzen voor beste cinematografie gingen naar ‘Apes**t’ door Beyoncé en Jay-Z, beste visuele effecten naar ‘All the Stars’ van Kendrick Lamar en SZA, beste montage naar ‘Lemon’ door N.E.R.D. en Rihanna, beste rockvideo naar ‘Whatever It Takes’ van Imagine Dragons, beste latin naar ‘Mi Gente’ van J Balvin en Willy William, en beste choreografie naar ‘This Is America’van Childish Gambino.

Childish Gambino viel een tweede keer in de prijzen voor ‘This Is America’: hij won ook de beste video met een boodschap. Zijn video en nummer hebben het onder meer over de vele schietpartijen in de VS en racisme tegenover African-Americans.

Avicci kreeg postuum de prijs voor beste dancevideo voor zijn ‘Lonely Together’, met Rita Ora.

Eerbetoon aan Aretha Franklin

Postuum werd uiteraard ook de pas overleden Aretha Franklin geëerd. Er werd een video vertoond van haar ‘I Say a Little Prayer’, waarna Madonna over de Queen of Soul sprak. “Aretha Louise Franklin heeft mijn leven veranderd. Ze heeft me geleid naar waar ik vandaag ben en ik weet dat ze zo veel mensen die hier vandaag aanwezig zijn heeft beïnvloed. Lang leve de Queen!”

Aangeboden door onze partners

Lees ook