Kritiek van Trump op eigen financiële instelling duwt koers van euro de hoogte in

Bron © BELGA

De koers van de euro is dinsdag gestegen tot meer dan 1,15 Amerikaanse dollar. De eenheidsmunt werd dinsdagochtend verhandeld voor 1,1530 dollar, nadat de koers ‘s nachts steeg tot 1,542 dollar. Volgens analisten is de stijging een gevolg van de kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump op de door hem aangeduide voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, waarover de media maandag berichtten.

Volgens ingewijden had Trump geklaagd over de renteverhogingen door de koepel van Amerikaanse centrale banken. De Fed verhoogde de rente dit jaar al vijf keer, waarvan twee keer sinds Powell het roer overnam van Janet Yellen. Trump zou hebben gezegd dat hij verwachtte dat Powell voor “goedkoop geld” zou zorgen. Een renteverhoging zorgt er juist voor dat geld lenen duurder wordt. Ook zou Trump uitgehaald hebben naar China en de Europese Unie voor het manipuleren van hun munt.

De uitspraken van Trump hebben de dollar geen goed gedaan, en de munt verliest voor de vierde dag op rij. De waarde van de euro steeg dan weer tot 1,1542 dollar, de hoogste waarde sinds 9 augustus.

Tegenover de Japanse yen bleef de dollar quasi stabiel op 110,06 yen, tegenover 110,07 yen maandag.

Door adm
AANGERADEN