Waarom Aretha Franklin altijd een handtas bij zich had: “Anders begon ze zelfs niet te zingen”

Bron © The New Yorker

Franklin tijdens haar legendarische optreden in 2015, met haar handtas op de piano Foto: YouTube

Op de rode loper, achter de schermen, of zelfs op het podium: Aretha Franklin had altijd een handtas bij zich. Om een opvallende reden...

De donderdag overleden Queen of Soul zal nog lang in de herinnering blijven voortleven dankzij haar muzikale nalatenschap, haar belang voor de vrouwenrechtenbeweging, en natuurlijk haar krachtige stem, maar de Amerikaanse zangeres staat ook bekend om het feit dat ze altijd een handtas bij zich droeg. Fotografen wisten dat Franklin op de rode loper altijd eerst haar handtas moest wegzetten alvorens de obligate foto genomen kon worden.

 

 

Tijdens het legendarische optreden in 2015 waarbij ze president Barack Obama tot tranen toe beroerde, betrad ze zelfs het podium met een handtas. Pas toen ze die op de piano had gelegd, begon ze aan haar legendarische opvoering van ‘You Make Me Feel (Like A Natural Woman)’.

Video: YouTube

“Ze inde haar gage altijd ter plaatse, of ze begon zelfs niet te zingen”

De handtas in kwestie veranderde geregeld, maar de inhoud bleef altijd hetzelfde: keiharde cash. Volgens journalist David Remnick droeg Franklin naast haar make-up en haarborstel steeds “stapeltjes met briefjes van honderd dollar” met zich mee. De reden: “Ze inde haar gage altijd ter plaatse, of ze begon zelfs niet te zingen. De cash ging in haar handtas, die ofwel bij haar lijfwachten bleef, ofwel mee het podium op ging.”

Travis Smiley, een nauwe vriendin van Franklin, legt uit dat dat een gevolg was van “het tijdperk waarin ze opgroeide. Aretha zag zoveel mensen, zoals Ray Charles en B.B. King, afgezet worden… Zij kent de harde les dat er veel mensen misbruik van je willen maken. En dat liet ze niet gebeuren. Niemand zou haar oneerbiedig behandelen.”

De Queen of Soul overleed vorige donderdag op 76-jarige leeftijd, en liet een erfenis na van ongeveer 70 miljoen euro. Of in de termen van Franklin: een hele hoop handtassen vol.

Waarom Aretha Franklin altijd een handtas bij zich had: “Anders begon ze zelfs niet te zingen”
Foto: AFP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door jvh