Sneuvelt werelduurrecord van Wiggins vandaag? Wetenschap moet onbekende Nederlander helpen

  • Dion Beukeboom op de speciaal ontworpen fiets om zijn 2,01 meter lange lijf in een ideale positie te plaatsen.

U kent Dion Beukeboom niet? Daar komt vanavond misschien verandering in, indien de bescheiden 29-jarige Nederlandse pisterenner in Mexico het werelduurrecord van Bradley Wiggins zou breken. De 2,01 meter lange Beukeboom en zijn team willen bewijzen dat het onmogelijke mogelijk is dankzij de wetenschap.

“Breng de juiste mensen bij elkaar, geef ze het juiste materiaal en dan volgt het record vanzelf.” Ex-renner en bewegingswetenschapper Jim Van den Berg hielp meer dan drie jaar geleden Thomas Dekker bij zijn werelduurrecordpoging, die weliswaar mislukte. Maar hij was er wel heilig van overtuigd dat het beter en anders kon dan de 54,526 kilometer die Bradley Wiggins in een uur aflegde op de wielerbaan van Londen op 7 juni 2015.

Met de steun van zakenman Richard Vlasman, eigenaar van de gelijknamige continentale Nederlandse wielerploeg, kreeg hij het nodige geld bijeen voor zijn project Breaking the impossible. Na een zoektocht kwamen ze bij Dion Beukeboom terecht. Een bescheiden pistier, die drie keer brons pakte op een EK in de individuele achtervolging. Die geloofde zijn oren niet toen ze hem de vraag stelden om het werelduurrecord aan te vallen. Maar anderzijds had hij zich net niet kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen van Rio en kon hij een nieuwe uitdaging dus wel gebruiken. Hij zei uiteindelijk ja toen hij te horen kreeg dat fietsenmaker Hans de Bruin een speciale reglementaire fiets ging ontwerpen voor zijn 2m01 en 88 kilogram.

Datum en plaats werden vastgelegd. De keuze viel op de Velodromo Bicentenario van Aguacalientes in Mexico, want op twee kilometer hoogte is er veel minder luchtweerstand. Er werd een ideale voorbereiding uitgekiend voor Beukeboom. Die stond wel bekend in het peloton als een renner die verschrikkelijk hard kon fietsen en goed presteerde in de individuele achtervolging, maar 4 kilometer alles geven is nog wat anders dan 54 kilometer overleven tegen de pijngrens aan.

Maar Van den Berg gelooft dat er in dat atypische lijf van Beukenboom enorm veel vermogen zit en dat hij zich als geen ander in een aerodynamische tijdrithouding weet te wurmen. Beukeboom kan heel strak de zwarte lijn op de piste aanhouden en moet in staat zijn een uur lang een ongelooflijk sterk vermogen tussen de 450 en 470 watt te leveren.

Vier mantra’s

In een laatste test vorige week in Aguacalientes slaagde Beukeboom erin een halfuur lang strak op het schema van Wiggins te rijden. Ook voor zijn vertrek naar Mexico reed hij op de piste van Alkmaar veertig minuten lang op schema. Het gaf de Nederlander een boost van vertrouwen. Dat was nodig, want gebrek aan zelfvertrouwen loopt als een rode draad door zijn carrière. Daarom werd er ook een mental coach ingeschakeld. “Tijdens mijn poging mag ik niet denken dat ik mijn familie teleurstel of mij inbeelden dat Wiggins mij voor tv zit uit te lachen”, zei hij.

Daarom wordt tijdens de poging het uur ingedeeld in vijf blokken, met telkens een focuspunt. Op mantra-achtige wijze moet hij in het eerste deel denken aan zijn ritme, daarna aan de ideale baanlijn, gevolgd door zijn houding en ademhaling. En dat in het slot allemaal kort herhalen. Om zo voor een stunt te zorgen en naast grootheden als Eddy Merckx, Francesco Moser en Miguel Indurain te belanden. En Sir Bradley voor zijn tv met verstomming te slaan.

Live op Eurosport om 21 uur.

Door Werner Bourlez