Birkenstock wil niet samenwerken met hippe labels

Bron © The Cut

Foto: Shutterstock

Birkenstock wordt al sinds 1774 in Duitsland gemaakt en al die tijd door dezelfde familie, maar vandaag is de sandaal van kurk en leder misschien wel populairder dan ooit. In elk geval staan hippe merken zoals Supreme en Vetements te trappelen om er mee samen te werken, maar dat zien ze daar in Neustadt niet zitten. Meer nog, volgens CEO Oliver Reichert zou het "prostitutie" zijn.

Volgens de laatste cijfers zou Birkenstock zijn omzet sinds 2012 hebben verdriedubbeld tot zo'n 690 miljoen euro. Dat komt onder meer omdat de ooit suffe sandalen vandaag een air van cool hebben gekregen. Zo cool dat zelfs de hippe merken van het moment zoals Supreme en Vetements ermee in zee willen gaan. Dat bevestigt CEO Oliver Reichert in een interview met The Cut, de modeblog van New York Magazine.

Beide merken wilden volgens hem hun logo's plaatsen op hun sandalen, maar kregen een nul op het rekest. Dat komt deels omdat hun fabriek de vraag nu al amper meer aankan. Zo hadden ze aan het begin van de zomer orders voor 2 miljoen paar sandalen. Maar er is ook nog een andere reden. Volgens Reichert kennen de klanten van die merken hun schoeisel al.

"Geen voordeel"

"Er is voor ons geen enkel voordeel aan verbonden", zegt hij. "We zouden ons enkel prostitueren, want het zou prostitutie zijn." Nochtans blijft creatief directeur van Vetements Demna Gvasalia hopen op een samenwerking. "Ik wou met Birkenstock samenwerken omdat hun schoenen zo comfortabel zijn",  liet die optekenen. Misschien komt het er dan toch nog van? In het verleden werkte de Duitse fabrikant bijvoorbeeld wel al samen met de Parijse conceptstore Colette en ontwerper Rick Owens.

Door flb
AANGERADEN