Nederlanders gretigst om te stemmen in Gent

Foto: Frederiek Vande Velde

Gent -

2.089 buitenlandse inwoners van Gent zullen op 14 oktober moeten gaan stemmen. Het gaat voornamelijk om Nederlandse Gentenaars. Tussen welke partijen ze zullen kunnen kiezen is nog niet duidelijk.

Op 14 oktober 2018 zullen in totaal 181.761 Gentenaars naar de stembus moeten. Dat is het officiële kiezersaantal dat gisteren werd vastgesteld door het schepencollege in Gent. Het gaat om alle inwoners van de stad die op 14 oktober achttien jaar of ouder zijn en die hun burgerrechten hebben. Wie door een rechtbank wordt veroordeeld kan zijn of haar rechten verliezen.

Het gros van de stemmers (179.668) zijn mensen met de Belgische nationaliteit. Maar ook 2.089 inwoners van Gent die enkel een buitenlandse nationaliteit bezitten zullen opgeroepen worden om te komen stemmen. Zij kregen de keuze of ze mee willen stemmen of niet.

Turken

Bij de buitenlandse stemmers zijn de Nederlanders (423) het best vertegenwoordigd, voor de Turken (320), Bulgaren (281) en Duitsers (91). Dat blijkt uit cijfers van schepen van Burgerzaken Sofie Bracke (Open VLD). Er zijn ook 64 Ghanezen en 34 Marokkanen die zullen stemmen in Gent.

Op welke partijen de Gentenaars zullen kunnen stemmen is nog niet duidelijk. De kieslijsten moeten pas op zaterdag 15 september officieel ingediend worden. Dit gebeurt op de griffie van de Gentse rechtbank. Enkel Gentenaars die voor 31 juli 2018 officieel gedomicilieerd waren in de stad mogen op de lijsten staan.

Door Bert Staes
AANGERADEN
Meest recent