EK piste jeugd - België al goed voor tien medailles

Het EK baanwielrennen voor de jeugd kent voor de Belgen een voorspoedig verloop. Onze landgenoten verzamelen eremetaal aan de lopende band. Daar kwamen vandaag nog eens vier medailles bij: goud voor Fabio Van Den Bossche (foto) in het omnium, zilver voor Shari Bossuyt en brons voor Bryan Boussaer en Nicky Degrendele.

Met een grote regelmaat blijven de Belgen eremetaal verzamelen in het het Centre Mondial de Cyclisme in Aigle. Op de eerste drie wedstrijddagen won men zes medailles, waarvan drie keer goud. Op dag vier dikte de teller met vier medailles aan. Fabio Van Den Bossche (omnium, goud), Shari Bossuyt (omnium, zilver), Bryan Boussaer (puntenkoers, brons) en Nicky Degrendele (sprint, brons).

Morgen rijdt Robbe Ghys het omnium U23. Thibo Destatsbader (keirin), Shari Bossuyt en Brent Van Mulders (puntenkoers) krijgen ook nog kansen op eremetaal.

Puntenkoers - U23 - Brons voor Bryan Boussaer

Bryan Boussaer gooide meteen zijn troeven op tafel in de puntenkoers over 200 ronden of 40km en versierde snel rondewinst. De Italiaan Matteo Donega en de Zweed Gustav Johansson volgden zijn voorbeeld. Later versierde nog een kwartet rondewinst. Boussaer sprokkelde ijverig punten. Half koers leidde de Armeniër Edgar Stepanyan met 32 punten voor Boussaer (31) en de Oekraïener Taras Shevchuk (29). Een viertal volgde op geringe afstand. De Italiaan Donega boekte een twee keer rondewinst en twintig bonuspunten en nam de leidersplaats stevig in handen. Boussaer zakte naar rang vier, maar het podium bleef binnen handbereik. Op 50 ronden van het einde boekte Boussaer met Stepanyan rondewinst en nam even de leiding. De Armeniër Stepanyan (98 punten) won voor de Italiaan Donega (92), die in de slotspurt Boussaer (89) het zilver afsnoepte.

Omnium - vrouwen-junioren - Derde keer zilver voor Shari Bossuyt

De Russische Daria Malkova won de scratch, het openingsnummer van het omnium, voor de Tsjechische Petra Sevcikova en de Poolse Marta Jaskulska. Shari Bossuyt eindigde knap vierde. De temporonden werden een kolfje naar de hand van Jaskulska, die het haalde voor de Italiaanse Vittoria Guazzini en Sevcikova. Aan het keerpunt van het omnium behield Bossuyt, die vijfde eindigde in de temporonden, de vierde plaats, maar de achterstand op de podiumklanten dikte aan. De afvalling draaide uit op een duel tussen Bossuyt en de Italiaanse Guazzini. Bossuyt klaarde de klus. Het betekende dat Bossuyt oprukte naar een gedeelde eerste plaats met Guazzini en Sevcikova met 106 punten. Jaskulska volgde voor het aansnijden van de afsluitende puntenkoers op twee punten van het koptrio. Bossuyt sprokkelde meteen punten en voerde de ranking aan tot de Italiaanse Guazzini door de mazen van het net glipte en rondewinst versierde. Wereldkampioene Guazzini (138 punten) had gewonnen spel nog voor de slotspurt met dubbele punten. Bossuyt (127) won die spurt en eindigde tweede voor Jaskulska (122). Meteen een derde zilveren medaille voor Bossuyt, die eerder al tweede werd in de scratch en afvalling telkens na een Italiaanse.

Omnium - junioren - Goud voor Fabio Van Den Bossche

Fabio Van Den Bossche begon met winst van de scratch aan het omnium. De Laarnenaar versierde rondewinst en zette de ambities voor het podium krachtbij. Een vierde plaats in de temporonden betekende dat Van Den Bossche afstand nam in het klassement. Om een duidelijke meerwaarde in de verf te zetten, won Van den Bossche ook het derde nummer, de afvalling, voor de Fransman Louis Brule en de Griek Panagotis Karatsivis. Met een riante voorsprong van 12 punten op Karatsivis begon Van Den Bossche aan het slotnummer, de puntenkoers. Zoals vaker in het slotnummer van een omnium meteen vuurwerk. De Tsjech Petr Kelemen, de Wit-Rus Dzianis Mazur en de Pool Filip Prokopyszyn kwamen opzetten. Van Den Bossche sprokkelde regelmatig punten. In de finale kwamen de Italiaan Tommaso Nencini en de Duitser Calvin Dik aandringen en smolt de voorsprong als sneeuw voor de zon. Van Den Bossche (132 punten) hield stand en won voor Dik (129) en Nencini (125). Vorig jaar werd Van Den Bossche met Nicolas Wernimont Europees ploegkoerskampioen.

Sprint - U23-vrouwen - Brons voor Nicky Degrendele

Nicky Degrendele nam het in de 1/2 finale van het sprintnummer op tegen de Italiaanse Miriam Vece. De West-Vlaamse, die in Glasgow de Italiaanse nog klopte, was deze keer niet opgewassen tegen Vece, de de klus in twee reeksen klaarde. Degrendele nam het tegen de Britse Millicent Tanner op voor het brons. Degrendele was twee keer de sterkste en won brons.

Door fdg