“Hoofddoek hoort niet thuis op school”: Zuhal Demir wil dat volgende regering verbod invoert

© Bart Dewaele

De hoofddoek heeft geen plaats op school. Dat is de boodschap van staatssecretaris van Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA). “Een school is zoals een thuis: je moet je daar vrij voelen. Een hoofddoek hoort er dus niet”, zegt ze.

tvb

Een van de aanleidingen voor het voorstel is haar vaststelling dat meisjes op steeds jongere leeftijd een hoofddoek beginnen te dragen. “En dat is een probleem. Die ongelijkheid moet je niet normaliseren op de schoolbanken. Laat ze op school proeven van gelijkheid, zodat ze later zelf keuzes kunnen maken.”

“Meisjes moeten niet vanaf hun eerste menstruatie of vroeger ­leren dat ze verantwoordelijk zijn voor de familie-eer of het gedrag van mannen. Daar zijn mannen zélf verantwoordelijk voor. Die ongelijkheid moet je niet normaliseren. De kledij die wordt opgedragen, is vrouw­verbergend, niet ­lichaamsbedekkend. Laat ze op school proeven van gelijkheid. ­Later kunnen ze zelf keuzes maken.” Demir wil dat een volgende regering zich buigt over de zaak en een “volwassen debat” voert.

Lieven Boeve, hoofd van het katholiek onderwijs vindt dat het “niet aan de overheid is om dit te verbieden”. “Wat niet wil zeggen dat een school dat niet kan, bijvoorbeeld als er te veel druk is op de meisjes om de hoofddoek tegen hun zin te dragen. Maar met een nieuw politiek opbod gaan we de scholen en de leerlingen sowieso niet helpen.”

De andere voorstellen van staatssecretaris Demir:

• Geen subsidie voor moskee die mannen en vrouwen scheidt: “We hebben vrijheid van godsdienst, maar de overheid beslist waarin ze investeert. We moeten ons de vraag stellen of we de juiste islam subsidiëren. Waarom zouden we moskeeën geld toestoppen die vrouwen en mannen verbieden om samen te bidden? Het is een keuze om in initiatieven als die van Ates te investeren. Je oogst wat je zaait.”

• Geen dubbele nationaliteit voor politici en rechters: “Politici en rechters met de dubbele nationaliteit zouden moeten kiezen welke van de twee ze willen. Het is niet normaal dat Vlaams-Turkse schepenen hier verkozen zijn en tegelijk hun legerdienst uitoefenen in Turkije. Als je toch die tweede nationaliteit wil bewaren, dan moet je afzien van je politieke rechten bij één van de twee. Bijvoorbeeld niet stemmen in Turkije. Je tweede nationaliteit wordt zo een souvenir, als dat echt nodig is voor je identiteit. Wettelijk perfect mogelijk.”

• Nieuwe wetten aftoetsen aan vrouwenrechten: “Voor mij staan de rechten van de vrouw en gelijkheid hoger in rang dan de religieuze rechten.”

LEES HIER het interview met de vrouwelijke imam die haar leven riskeert voor de moderne islam.

LEES OOK

Nu in het nieuws