Pretparken rijden door Ledeberg

Gent - Wie het deze zomer wegens de grote hitte niet zag zitten om naar een pretpark in binnen- of buitenland te gaan, werd zaterdagavond door de organisatoren van de Lichtstoet op zijn/haar wenken bediend. De 95ste editie van de Lichtstoet trok door de Ledebergse straten onder het motto Pretparken.

Ontwerpers en bouwers, hoofdzakelijk uit de Ledebergse carnavalmiddens, hadden de afgelopen weken en maanden de handen vol om de veelzijdigheid en het spektakelgehalte van de pretparken tot leven te brengen in de straten van Ledeberg. Brute pech zorgde er bij twee van de twaalf wagens voor dat de verlichting van de wagen het niet deed en dat was toch wel spijtig voor het geleverde werk, want zonder licht komt zo'n wagen veel minder tot zijn recht.

Voor de eigenlijke stoet om 20u45 van start ging, draaiden eerst een paar vrachtwagens het Ledebergplein op: twee sponsors die deden wat politici vandaag de dag niet meer mogen doen: snoepjes uitgooien.

Ontwerper Willy Coppens tekende voor Veur de Leute een strak en uiteraard super herkenbare wagen uit met de grootste Legoblokken die we totnogtoe zagen. En er gebeurde ook iets op die wagen: kinderen bleven tijdens de stoet aan het bouwen met de blokjes. Wat ons betreft mochten er best dubbel zoveel kinderen op de wagen gestaan hebben, dat zou voor meer interactie met het publiek gezorgd hebben. maar toch: drie kruisjes achter de naam van Legoland. 

Bij een aantal andere wagens viel vooral het gebrek aan actie en interactie met het publiek op. Asterix en Obelix (ontwerp Jos Pattyn, uitgevoerd door dekenij Ledeberg) waren goed uitgebeeld, maar mits wat inventiviteit hadden de twee meer kunnen uitrichten op de wagen. Al mogen we nu ook niet verwachten dat ze met Romeinse legioensoldaten in het rond zouden gooien. Hoewel, kleine Romeintjes onder de vorm van een voddenpop..

Bij thuiskomst herinnerden we ons ook nog de wagen die 't Zeverstroatse naar een ontwerp van Jos Pattyn bouwde: met Plopsa De Panne hadden die aan de overbekende televisiefiguren van Studio 100 een goede kluif om de herkenbaarheid en betrokkenheid van het publiek te vergroten:  Piet Piraat, Mega Mindy en K3. Al hadden de organisatoren in dit verkiezingsjaar voor een extra kwinkslag kunnen zorgen: Mieke Van Hecke, Stephanie D'Hose en Elke Decruynaere als de blonde, zwarte en rosse van K3, dat was pas een giller van een afsluiter geweest.

Zondag 26 augustus is er in Ledeberg nog rommelmarkt (tot 17 uur), uiteraard ook de zondagsmarkt (tot 13 uur) een ribbetjesfestijn in de feesttent, een goochelshow (14 uur) en de verkiezing van mini miss en mister Gent (15 uur) , kindersnoepenworp (18u30) en verkiezing van miss en mister Gent. (20 uur)

maandag 27 augustus Buffalobabe en Boy verkiezing ( 20 uur)

Alle info op www.ledeberg.be

Door Rudy Tollenaere, fotoreeks Jan Vens
VOOR ABONNEES