De pil die je slanker maakt: volgens wetenschappers bestaat ze al

© Shutterstock

Het zou niet langer toekomstmuziek zijn, de pil die je slank kan maken. Het medicijn Lorcaserin zou je helpen afvallen en geen negatieve invloed hebben op het hart, ook niet na langdurig gebruik. Dat staat in het wetenschappelijk vakblad

New England Journal of Medicine

.

vwh

In een grootschalige Amerikaanse studie werden 12.000 mensen met overgewicht geobserveerd. Een deel kreeg het geneesmiddel toegediend, de rest slikte een placebo door. Wat blijkt? De proefpersonen aan de de pil, die het hongergevoel onderdrukt en je langer een verzadigd gevoel geeft, waren op die tijd gemiddeld 4 kilogram kwijt. Meer nog: de mensen die de pil 2 keer per dag innemen, blijven hun kilo’s ook effectief kwijt. Dat bleek uit de opvolgperiode van 3,3 jaar.

Niet gevaarlijk

Het onderzoek toont verder aan dat het medicijngebruik de gezondheid van het hart niet aantast, iets waarvoor de wetenschap aanvankelijk wel vreesde. Andere afslankpillen kunnen het hart immers wel schade berokkenen en zelfs leiden tot het ontwikkelen van mentale problemen. Bij 3.270 deelnemers werd specifiek gekeken naar de reacties van het hart en werd vastgesteld dat het middel geen invloed heeft op het orgaan. Er werden ook niet beduidend meer mentale problemen vastgesteld. De pil gaf zelfs een klein voordeel: van de mensen die Lorcaserin slikten, ontwikkelde 8,5 procent diabetes. Dat is bijna 2 procent minder dan diegenen die een placebo innamen.

Heilige graal

Volgens experts is dit de heilige graal der afslankmiddelen. “Op dit moment kunnen mensen die willen vermageren ofwel hun levensstijl helemaal omgooien of kiezen voor chirurgische ingrepen. Er zijn weinig opties tussenin. Dit medicijn zou veel voorgeschreven kunnen worden als NICE (National Institute of Health and Care Excellence) in Groot-Brittannië het goedkeurt”, zegt Jason Halford, expert obesitas aan de universiteit van Liverpool, in de Daily Telegraph.

De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond Food and Drug Administration heeft het gebruik van Lorcaserin bij sommige volwassenen in 2012 al goedgekeurd. Het medicijn is er sinds 2013 te koop vanaf zo’n 189,85 euro per maand.

Lees ook