123-piano. Antoon De Rycke speelt My Romance van Bill Evans

Foto: Rudy Tollenaere

Gent - “Speel toch gerust verder!”, zo moedigde iemand die zaterdagnamiddag het gebouw van de Krook verliet en een tijdje bleef luisteren, pianospeler Antoon De Rycke aan. “Ik ben maar een beetje aan het oefenen”, klonk het ietwat te bescheiden antwoord. “Ja, ik kom uit een heel muzikale familie waar de radio altijd op BRT3 stond.”, vertelt de 59-jarige Antoon bij een espresso koffie op het terras van het Krookcafé.

“Jazzpianisten drinken nu eenmaal espresso”, geeft hij met een kwinkslag mee. “Zelf heb ik amper drie weken pianoles gevolgd toen ik klein was. Om dan huilend thuis te komen en mijn ouders duidelijk te maken dat muziek iets was wat ik noch wilde noch kon. Amper 6 jaar later stond ik echter op het podium als zanger en even later zelfs als gitarist in een rockgroepje. Niet veel later, toen mijn interesse in jazzmuziek gewekt was, werd ik de vaste gitarist in een big band. Maar optreden voor een publiek is niet echt mijn ding”, aldus Antoon. 


De wilde jaren gingen voorbij en het gezinsleven, de carrière en ander hobbies zoals botanie en programmeren deden Antoon besluiten om zijn gitaar aan de wilgen te hangen. Sinds hij nu goed vier jaar met pensioen is begon het weer te kriebelen: “Ik ben een nogal nostalgisch iemand. Emoties zijn voor mij belangrijk. En muziek is zoals u weet een middel om emoties terug op te roepen. Dit keer viel de keuze op piano omdat het instrument veelzijdiger is. Je kunt tegelijkertijd een melodie, een baslijn en akkoorden spelen wat onmogelijk is op bv. een saxofoon en veel moeilijker op gitaar.”


“Ik vind 123-piano een fijn initiatief. Het is een goede zaak dat de Stad dat soort dingen doet om cultuur te dichter bij de mensen te brengen.” vindt Antoon. “Thuis speel ik meestal op mijn elektronische piano, een vrij goede imitatie van een accoustische piano. De buffetpiano die hier staat is een heel ander instrument, veel luider en met een heel andere touch, en bij de eerste noten blokkeerde ik daardoor. Ik kwam samen met mijn vrouw naar de bib. De 123-piano was niet bezet en ik kon de verleiding niet weerstaan om een van mijn favoriete stukjes te spelen.”


Antoon De Rycke speelde zaterdag aan De Krook 'My Romance' van de legendarische jazzpianist Bill Evans die ook meespeelde op Kind of Blue van Miles Davis. U kan een versie van My Romance, gespeeld door Bill Evans zelf, hier beluisteren.

Alle info over 123-piano en de mobiele wijkconcerten die er op dinsdag plaatsvinden via deze Facebookpagina
 

 

Door Rudy Tollenaere