Bashir Abdi loopt op Memorial allerlaatste keer op de piste: “Wel een paar slapeloze nachten achter de rug na mijn zilveren medaille”

Bashir Abdi Foto: PN

Voor Bashir Abdi wordt het vrijdagavond de eerste en meteen ook allerlaatste keer dat hij op de AG Memorial van Damme zal lopen. “Het wordt een héél speciaal moment”, beseft onze 29-jarige landgenoot die op het voorbije EK atletiek in Berlijn een zilveren medaille pakte op de 10.000 meter.

Bashir Abdi kreeg na zijn zilveren medaille in Berlijn van de Memorial-organisatie een wildcard voor de Diamond League-finale op de 5.000 meter. “Ik weet niet hoe het komt dat ik nog nooit op de Memorial Van Damme heb gelopen, het is er gewoon nooit van gekomen”, aldus de Belg met Somalische roots. “Het wordt magnifiek. Ik zat al een aantal keer als toeschouwer in de tribune en nergens ter wereld is er zoveel sfeer als in Brussel. Zelfs niet op de Olympische Spelen in Rio of op de WK’s die ik heb gelopen. Bovendien wordt het vrijdag extra speciaal omdat het mijn allerlaatste wedstrijd ooit op de piste wordt. Cédric Van Branteghem (de meetingorganisator, nvdr) heeft me een heleboel kaarten gegeven en er zal dus veel familie en vrienden in de tribune zitten. Met hen heb ik mijn zilveren medaille van Berlijn ook flink gevierd. Ik woon in Gent, dat is een bruisende stad. Iedereen kent me daar. Ik kan je zeggen dat ik enkele slapeloze nachten achter de rug heb. Na al mijn vorige kampioenschappen moest ik hen telkens uitleggen waarom ik geen medaille had. Nu werd ik van de ene naar de andere plaats gesleurd.” (lacht)

Marathon in Tokio 2020

Vanaf volgend seizoen schakelt Abdi over op de marathon. “Al twijfel ik toch nog een klein beetje. Ik voel dat ik op de 10.000 meter nog niet alles eruit heb gehaald wat er in zat. Ik denk dat ik nog sneller kan dan mijn toptijd (27:36.40). Anderzijds, ik wil mij vanaf nu focussen op de marathon. Met als grote doel een topprestatie op de Olympische Spelen van Tokio 2020. Dit jaar deed ik in Rotterdam al een eerste marathon om ervaring op te doen, maar kwam ik al snel ten val. Volgend seizoen wil ik twee goede marathons lopen: eentje op snelheid en eentje op tactiek. Zo kan ik in 2020 als ervaren marathonloper naar Tokio.”

Vriend en inspiratiebron Mo Farah

Abdi volgt daarmee het voorbeeld van zijn goede vriend en viervoudig olympisch kampioen Mo Farah, die dit jaar ook de overstap maakte van de 5.000 en 10.000 meter naar de marathon. “Mo is niet alleen een goede vriend, maar ook mijn mental coach. Het helpt me flink dat ik naar iemand kan opkijken die veel beter is dan mij. Ik kan altijd bij hem terecht voor advies. Bijvoorbeeld als ik blessures heb, maakt hij mij bewust van de trainingen die ik wel gedaan heb in plaats van te focussen op wat ik allemaal heb gemist.”

Met Koen Naert (goud in Berlijn) heeft Abdi ook een landgenoot die op de marathon als inspiratiebron kan dienen. “Ik heb het goud van Koen vanop de eerste rij meegemaakt. Ik ben met de eerste bus van 6u meegereden om de opwarming van Koen te zien en hem nadien aan te moedigen aan de split. Het was echt indrukwekkend om hem Europees kampioen te zien worden. Ik was zo blij voor die jongen omdat ik weet hoeveel hij ervoor heeft moeten doen. We waren allemaal erg emotioneel.”

LEES MEER. De Belgian Cheetahs klaar om te schitteren op Memorial Van Damme: "Maar we zijn geen kopie van de Belgian Tornados"

Door md
    Meest recent