Trudeau en Trump hebben “constructief gesprek” na handelsakkoord tussen VS en Mexico

Bron © BELGA/AFP

De Canadese eerste minister Justin Trudeau en de Amerikaanse president Donald Trump hebben een “constructief gesprek” gehad maandag (archiefbeeld). Foto: AFP

De Canadese eerste minister Justin Trudeau en de Amerikaanse president Donald Trump hebben een “constructief gesprek” gehad maandag, nadat het nieuws bekend was geraakt dat de VS en Mexico een akkoord hebben heronderhandeld over het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord (Nafta). Dat maakt het kabinet-Trudeau maandag bekend.

“De leiders onthaalden de gerealiseerde vooruitgang in de gesprekken met Mexico positief. Ze kijken er met belangstelling naar uit dat hun teams de onderhandelingen deze week voortzetten, met hoop op een goede afloop”, zegt het kabinet-Trudeau in het persbericht.

Trump liet maandag weten dat een “zeer goed akkoord” met Mexico is gesloten. Nafta, het vrijhandelsakkoord tussen Mexico, Canada en de VS, bestaat al sinds 1994.

Canada moet nu opnieuw plaatsnemen aan de onderhandelingstafel. Onmiddellijk nadat het nieuws bekend was geraakt, zei de Canadese buitenlandminister Chrystia Freeland dat ze dinsdag terug zou zijn in Washington “om de onderhandelingen voort te zetten”, die al een jaar aan de gang zijn. Ze moet daarvoor een diplomatieke missie in Europa onderbreken, die ze nog maar net had aangevat.

De pasgekozen president van Mexico, Andres Manuel Lopez Obrador, gaf dinsdag alvast te kennen dat het belangrijk is dat ook Canada zich aansluit bij het nieuwe akkoord.

Door dgs
AANGERADEN