Topatleet geeft 30 jaar na olympische titel dopinggebruik en gekke hallucinaties toe: “Het was pure horror”

Bron © BELGA

Foto: rr

Dertig jaar geleden werd Christian Schenk in Seoel olympisch kampioen in de tienkamp. De voormalige Oost-Duitse topatleet geeft nu toe dat die gouden medaille er kwam na het gebruik van verboden middelen.

Drie jaar voor de Spelen in Zuid-Korea stapte Schenk in het (georganiseerde) dopinggebruik, legt hij uit in de Duitse media. “Het was in 1985 en ik was 20. Het was alsof ik op een hoger niveau belandde, het voelde bijna als een eerbetoon. Dat ik die pillen kreeg, betekende dat ik deel uitmaakte van de ploeg en er prestaties van mij werden verwacht.”

In 1994 zette Schenk een punt achter zijn carrière, die hem ook nog EK-zilver (1990) en WK-brons (1991) opleverde. Daarna sukkelde hij met zware psychologische problemen.

“Ik had zo’n zware depressie dat ik zelfs aan zelfmoord dacht”, legt de nu 53-jarige Schenk uit. Hij had ook last van hallucinaties, zoals tijdens een incident op oudejaarsavond 2016. “Ik dacht dat ik Anis Amri was, die de kerstmarkt had aangevallen op de Breitscheidplatz (in Berlijn, twaalf dagen eerder). Het was absolute horror voor mij. Ik identificeerde mij volledig met hem.”

Door vtvn
    Meest recent