Red Lions en Panthers kijken enorm uit naar EK op Belgische bodem: “Thuisvoordeel proberen uitbuiten”

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Antwerpen -

Met Anouk Raes en Thomas Briels schoven ook de aanvoerders van respectievelijk de Red Panthers en de Red Lions dinsdag aan tafel bij de voorstelling van het EK hockey van volgend jaar in Antwerpen (16-25 augustus 2019). Beide spelers toonden ambitie maar bovenal veel zin om opnieuw een EK voor eigen publiek te kunnen spelen.

“Ik was er al bij in Boom (op het EK in 2013, red) en kijk dan ook enorm uit naar een nieuw EK op Belgische bodem”, stak Anouk Raes van wal. “We hebben bovendien grote ambities als team. De poulefase (met Nederland, Spanje en Rusland als tegenstanders, red) oogt moeilijk. Vooral Nederland en Spanje zijn toplanden, Rusland ken ik nog niet zo goed. Toch is het vertrouwen binnen het team groot op een goede afloop. We kunnen in een goede dag van iedereen winnen, zelfs van Nederland denk ik. Ik acht een Europese titel zeker niet uitgesloten. Een nieuwe finale tegen onze noorderburen, na onze verloren eindstrijd op het EK vorig jaar, dat zou heel mooi zijn.”

Thomas Briels bevestigde dat het thuisvoordeel erg belangrijk kan zijn. “We hebben de voorbije jaren enkele belangrijke finales verloren tegen gastlanden. Ik denk daarbij aan de olympische finale in Rio (tegen Argentinië, red), in een stadion vol Argentijnen. Of de EK-finale vorig jaar in en tegen Nederland. Volgend jaar spelen we eindelijk opnieuw een EK in eigen land, voor 8.000 Belgische supporters.”

“Wat onze ambities betreft, denk ik dat we heel teleurgesteld zullen zijn als we de halve finales niet halen”, bleef Briels nog vrij bescheiden. “We kunnen na de prestaties van de voorbije jaren geen underdogpositie meer innemen. In de groepsfase wachten Engeland en Spanje als voornaamste tegenstanders. We hebben die teams al vaak verslagen, maar we hebben er ook al van verloren. Het niveau ligt dichtbij elkaar. Voor de eindzege zal Nederland opnieuw de grote favoriet zijn. Al verwacht ik ook Duitsland opnieuw op het hoogste toneel. Ze timmeren daar heel hard aan de weg terug naar de absolute top.”

Red Lions en Panthers kijken enorm uit naar EK op Belgische bodem: “Thuisvoordeel proberen uitbuiten”
Foto: BELGA

Belgische hockeybond stelt EK-organisatie voor: “Sport nog verder laten groeien in België”

De Belgische hockeybond heeft dinsdag in het Antwerpse Havenhuis het EK hockey van volgend jaar in Antwerpen (16-25 augustus 2019) voorgesteld. Bondsvoorzitter Serge Pilet benadrukte dat de organisatie zowel promotioneel als sportief een enorme meerwaarde biedt.

“Het EK van 2013 in Boom was een enorm succes”, stak Pilet van wal. “Het is dan ook een enorme eer dat er opnieuw aan ons gedacht werd om het EK volgend jaar te organiseren. Een EK is een ideaal toernooi om onze sport verder te promoten. Het hockey in België blijft groeien. Bovendien biedt het onze partners extra visibiliteit.”

Als gaststad werd gekozen voor Antwerpen. Een keuze die er eerder uit noodzaak kwam, erkende Pilet. “Ten eerste is Antwerpen natuurlijk een grote sportstad. Maar we zijn het enige land in de top tien van de FIH-ranking dat nog geen nationaal stadion heeft. Om een EK te kunnen huisvesten heb je een stadion van 8.000 toeschouwers nodig. Om zo’n tijdelijke infrastructuur ergens neer te poten is er ruimte nodig, die lang niet overal beschikbaar is. De site van het Wilrijkse plein bleek het meest interessant. Het potentieel was er meteen duidelijk, ook al stond er bij de beslissing zelfs nog geen hockeyveld.”

Antwerps schepen van Sport, Ludo Van Campenhout (N-VA), was trots een nieuw sportevenement naar Antwerpen te hebben kunnen lokken. Zo organiseerde de stad vorig jaar het BK wielrennen en wordt in 2021 gehoopt op de organisatie van het WK wielrennen. “Dit toernooi naar Antwerpen halen was een investering van twee miljoen euro, maar de economische return voor zo’n event is ook groot. Horeca, hotels en het uitgaansleven zullen profiteren van dit EK. Verder zetten grote toernooien jongeren aan tot sporten. De inschrijvingen in de clubs stijgen, omdat jongeren zich spiegelen aan onze nationale topspelers.”

De samenstelling van de groepen bij de mannen en de vrouwen op het EK hockey in Antwerpen (16-25 augustus 2019):

Mannen:

Groep A: België, Engeland, Spanje, Wales

Groep B: Nederland, Duitsland, Ierland, Schotland

Vrouwen:

Groep A: Nederland, Spanje, België, Rusland

Groep B: Engeland, Duitsland, Ierland, Wit-Rusland

  • Meest recent