Daarom was Vuelta-ritwinst zo cruciaal voor team Serge Pauwels, lichte paniek bij Sep Vanmarcke en co

© Photo News

De 29-jarige Ben King heeft de grootste zege in zijn carrière beet. De Amerikaan van Dimension Data haalde het dinsdag in de vierde etappe van de Vuelta van zijn medevluchter Nikita Stalnov. “Dit is een droom die uitkomt”, vertelde hij meteen na afloop. “Ik ben nog steeds in shock.”

vtvn

LEES OOK: Wielertoekomst van Mark Cavendish is hoogst onzeker

LEES OOK: Wallays kleurt de dag maar stuit op Amerikaan, Yates is enige favoriet die (een beetje) tijd pakt in bergrit

King trok erop uit met nog negen anderen in de vierde etappe, en onderweg sprokkelden ze bijna tien minuten bonus bij elkaar. Nog voor de voet van de slotklim, iets voor de tussensprint, op zo’n achttien kilometer van het einde, versnelde hij. “Ik was toen eigenlijk nog vooral bezig met het klassement”, deed hij na afloop uit de doeken. King was immers de best geklasseerde van de kopgroep en kon eventueel de leiderstrui nemen.

“Jelle Wallays ging mee en we hadden een klein kloofje. Ook Stalnov sloot nog aan en van toen af ging ik in ‘tijdritmodus’ en was het naar voren vlammen. Op vijf kilometer van het eind begonnen mijn benen echt pijn te doen, en kwam het aan op aanklampen en overleven. Ik wist dat de klim in de laatste twee kilometer iets minder steil was, en indien ik Nikita in de laatste kilometer de kop op zou kunnen dringen, had ik een goede kans in de sprint. Ik begon pas echt te geloven in die dagzege in de slotkilometer. Ik heb de laatste tijd wat meer aandacht besteed aan mijn sprint en gelukkig had ik nog een kleine ‘kick’ in de benen en wist ik hem te verslaan. Ongelooflijk, ik ben nog steeds in shock.”

De Vuelta was een groot doel voor de Amerikaan. “Ik heb, samen met de ploeg, toegewerkt naar deze periode en wilde hier graag scoren. De ploeg is gebouwd rond onze klassementsrenner Louis Meintjes, maar vandaag wisten we dat er kansen waren voor de vluchters. Dus greep ik mijn kans, ook al voelde ik me de voorbije dagen door de hitte niet echt goed. Vandaag ging het beter en moest ik gewoon meespringen en het vertrouwen en geloof houden.”

King won in 2016 een rit in de Ronde van California, een rit in 2015 in het Criterium International en kroonde zich in 2010 tot nationaal kampioen. “Dit is toch wel de mooiste en grootste zege uit mijn carrière”, gaf hij aan. “Bij de start van het seizoen was mijn grote doel een rit winnen in een grote ronde en ik krijg het hier voor elkaar. Hier heb ik zo veel voor opgeofferd, net als mijn vrouw, en nu pakken we deze zege. Ook voor Dimension Data is dit bijzonder. Op die manier brengen we Qhubeka (het goede doel van de poeg) onder de aandacht. Zo’n zege betekent op zich niet zo veel in de wereld der dingen, maar wat we met Qhubeka doen is bijzonder. Een fiets geven aan een kind in Afrika kan echt een groot verschil maken, dus elke publiciteit voor de ploeg is een goede zaak.”

© Photo News

Eindelijk

Bij Dimension Data haalden ze opgelucht adem. Ondanks kleppers als Mark Cavendish, Edvald Boasson Hagen en Serge Pauwels in de rangen was dit voor het Zuid-Afrikaanse team pas de eerste zege in de WorldTour dit seizoen. En we zijn eind augustus. Het was voor de formatie überhaupt pas de zesde overwinning van het jaar. Verder zit het team aan zeven tweede plaatsen en tien derde plekken.

Dimension Data staat nu op gelijke hoogte qua zeges in de WorldTour met het AG2R van OIiver Naesen. Onze landgenoot bezorgde de Franse formatie vorig weekend zijn eerste zege op het hoogste wielerniveau met winst in de Bretagne Classic Ouest-France. Ook Katusha is met amper twee WorldTour-overwinning bezig aan een mager jaar.

Al kan het blijkbaar altijd nog slechter. Er is namelijk één ploeg die dit seizoen nog geen enkele WorldTour-wedstrijd won. Dat is Team EF Education First-Drapac. Het team van Sep Vanmarcke en Tom Van Asbroeck sluit momenteel de ranglijst met amper vier zeges in totaal. Daarnaast werd een renner van de roze formatie negen keer tweede en zes keer derde. De tweede plaats van Michael Woods in Luik-Bastenaken-Luik is hier een voorbeeld.

Ter vergelijking: Quick Step Floors leidt de dans als het om overwinningen in de WorldTour gaat. Het Belgische team won al dertig keer een wedstrijd op dit niveau. Team Sky is tweede met negentien zeges, voor Bora-Hansgrohe met achttien. In totaal zit de formatie van Patrick Lefevere aan 58 zeges, 31 tweede plaatsen en 26 derde plekken.

LEES OOK

Nu in het nieuws