US OPEN. Djokovic ziek van de hitte, Federer wint vlot hoewel “pensioen dichterbij komt”

Bron © BELGA

Novak Djokovic heeft zich dinsdag in de eerste ronde van de US Open niet laten verrassen, maar heeft wel afgezien. Roger Federer heeft zich dan weer eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde. Bij de vrouwen moest Sharapova vol aan de bak tegen veterane Schnyder. Een overzicht van de belangrijkste wedstrijden van dinsdagnacht Belgische tijd.

LEES HIER WAT DE BELGEN DEDEN: Goffin stoot al bij al makkelijk door, Flipkens wint van sterke Amerikaanse

De 31-jarige Serviër Novak Djokovic (ATP 6) zag af met de hitte én de Hongaar Marton Fucsovics (ATP 41), maar won uiteindelijk in vier sets: 6-3, 3-6, 6-4 en 6-0. De wedstrijd duurde drie uur en een minuut.

Djokovic verklaarde achteraf letterlijk ziek te zijn geworden van de hitte. De Serviër, op jacht naar zijn veertiende titel in een grandslam, had daarom gevraagd om een emmer naast de baan want hij was bang dat hij moest overgeven.

Aangezien Djokovic soms ook wat wankel op zijn benen stond, besloot de organisatie tussen de derde en de vierde set een pauze van tien minuten in te lassen. Dat was voor het eerst bij het mannentoernooi op de US Open.

“Ik kon slechts bidden dat ik me wat beter zou gaan voelen, want het ging aanvankelijk niet goed met me”, zei Djokovic na afloop. “Vooral tijdens de eerste drie sets voelde ik me vaak ziek. Ik dank de organisatie voor de tien minuten rust die we kregen. We hadden dat beiden nodig.”

Djokovic won de titel in New York in 2011 en 2015. In 2016 haalde hij nog de finale. Vorig jaar ontbrak Djokovic door een slepende elleboogblessure. Eerder dit jaar won Djokovic voor de vierde keer Wimbledon.

Federer heeft in eerste partij weinig moeite met Nishioka

Roger Federer (ATP 2) heeft zich eenvoudiger geplaatst voor de tweede ronde. De Zwitser rekende na een kleine twee uur tennis in drie sets (6-2, 6-2 en 6-4) af met de Japanner Yoshihito Nishioka (ATP 177). Toch was Federer na afloop lovend over zijn tegenstander. “Yoshihito is een speler met veel mogelijkheden en veel loopvermogen. Gelukkig speelde ik goed, daardoor kreeg hij geen kans.”

US OPEN. Djokovic ziek van de hitte, Federer wint vlot hoewel “pensioen dichterbij komt”
Foto: AFP

Over zijn toekomst als tennisser wilde hij niet te veel kwijt. “Het moment dat ik met pensioen ga, komt steeds dichterbij. Voorlopig is het echter nog niet zover. Ik ben blij hier in New York te spelen. En, hoewel dat de afgelopen jaren weleens anders is geweest, ben ik zeer gezond.”

De 37-jarige Federer won vijf keer eerder het toernooi op Flushing Meadows (2004, 2005, 2006, 2007, 2008), maar zijn laatste zege dateert wel al van tien jaar geleden. In de tweede ronde ontmoet de Zwitser de Fransman Benoit Paire (ATP 56), die in zijn eerste partij de Oostenrijkse kwalificatiespeler Dennis Novak opzijzette in vier sets (7-6 (8/6), 3-6, 7-5 en 7-6 (7/5)).

US OPEN. Djokovic ziek van de hitte, Federer wint vlot hoewel “pensioen dichterbij komt”
Foto: AFP

Sharapova moet strijden tegen veterane Schnyder

Bij de vrouwen heeft Maria Sharapova (WTA 22) zich niet zonder slag of stoot kunnen kwalificeren voor de tweede ronde. De Russische had bijna twee uur nodig om in twee sets (6-2 en 7-6 (8/6)) afstand te nemen van de 39-jarige Zwitserse Patty Schnyder (WTA 186).

US OPEN. Djokovic ziek van de hitte, Federer wint vlot hoewel “pensioen dichterbij komt”
Foto: USA TODAY Sports

De 31-jarige Sharapova, winnares van de US Open in 2006, erkende na afloop dat het nog beter kon. “Ik maakte meteen in het begin al heel veel fouten. Zij kon daarvan profiteren en groeide in de wedstrijd. Ik was er te veel mee bezig de partij snel af te maken, waardoor mijn spel te gehaast was. Ik moet de komende dagen hard werken om beter te worden.”

US OPEN. Djokovic ziek van de hitte, Federer wint vlot hoewel “pensioen dichterbij komt”
Foto: AP

Voor Patty Schnyder was het haar eerste grandslamtoernooi sinds 2011. De Zwitserse was inactief tussen mei 2011 en juli 2015 en begon nadien via het ITF-circuit aan haar weg terug naar boven. Zeven jaar na haar nederlaag in de eerste ronde op Roland Garros vierde ze dinsdag haar terugkeer op het hoogste niveau.

In de tweede ronde treft Sharapova de Roemeense Sorana Cirstea (WTA 51), die in haar eerste ronde in drie sets (6-3, 3-6 en 7-5) afrekende met de Amerikaanse Alison Riske (WTA 75).

  • AANGERADEN
    Meest recent