Kan “zombie” Tom Dumoulin zich weer klaarstomen voor het WK? “Ik was nog nooit zo naar de kloten”

Bron © De Telegraaf

Tom Dumoulin is ook na zijn twee tweede plaatsen in de Giro d’Italia en in de Tour de France de Nederlandse wielerhoop op het WK in Innsbruck eind september. Als titelverdediger focust hij zich opnieuw op de tijdrit maar stilletjes droomt hij ook van de wegrit. Maar kan hij zich na een nu al slopend seizoen nog wel klaarstomen? Na de Tour liep hij immers rond als een zombie, bekent hij in de Nederlandse krant De Telegraaf.

Na de Tour de France hervatte Tom Dumoulin vorige week de competitie in de Ronde van Duitsland (2.1) met een onverhoopte derde plaats in de tweede etappe en uiteindelijk een knappe vierde stek in het eindklassement als resultaat. Onverhoopt want de Nederlander had amper anderhalve week getraind sinds de Ronde van Frankrijk.

“Eigenlijk ben ik nog nooit zo naar de kloten uit een grote ronde gekomen”, bekent Dumoulin in De Telegraaf. “Ik zei twee weken na de Tour nog tegen Thanee (zijn verloofde, red.) dat ik niet wist wat er met me aan de hand was. Ik had na de Tour het gevoel dat ik voortdurend als een zombie rondliep.”

Vijf uurtjes door de Ardennen

“Bij mijn eerste tochten voelde ik me echt niet goed. Ik heb me toen echt wel afgevraagd of het nog wel ging lukken om een vormpiek richting de WK op te bouwen. Gelukkig vind ik fietsen alleen maar leuker worden. Voor mij is het echt geen straf om vijf uurtjes door de Ardennen te toeren. Vorige week zijn we nog enkele dagen op vakantie gegaan nabij Siena in Toscane. Daar maakte ik voor het eerst weer een trainingsrit waarbij het me opviel dat mijn lichaam het weer aankon.”

De Ronde van Duitsland bevestigde dus alleen maar dat hoopgevende gevoel.

Voorkeur gaat uit naar... de wegrit

Terwijl Tourwinnaar Geraint Thomas zich na zijn onverhoopte zege in Parijs wat liet gaan en de nodige kilootjes bijkwam, bleef de Nederlander ook op competitiegewicht. En dat allemaal met het oog op het WK wielrennen in Innsbruck, van 23 tot en met 30 september. Nu volgt nog wat rust om dan via een week hoogtestage zich helemaal klaar te stomen voor de individuele tijdrit. Want dat blijft het hoofddoel voor de titelverdediger, hoewel zijn hart meer naar de wegrit neigt.

“Als je me vraagt waar mijn voorkeur naar uit gaat, dan is dat de wegwedstrijd”, bekent hij. “Maar daar heb ik de minste kansen. Ik word in Innsbruck liever opnieuw wereldkampioen tijdrijden, zodat ik nog een jaar in die mooie trui kan rijden, dan dat ik als vijfde in de wegwedstrijd eindig. Al is het bergachtige wegparcours met een steile klim niet in mijn nadeel. Natuurlijk hoop ik daar ook goed uit te pakken. Ik klim dit seizoen immers beter dan ooit.”

Geen Roglic op WK tijdrijden

Een belangrijke concurrent voor Dumoulin in de tijdrit zal er alvast niet bij zijn. Primož Roglic was misschien wel dé revelatie van de voorbije Tour de France (de 28-jarige Sloveen van Lotto NL-Jumbo werd vierde in Parijs) en kan ook aardig tijdrijden maar zal in Innsbruck enkel de wegrit rijden.

“Ik nam de beslissing ongeveer tien dagen geleden, omdat ik na de Tour problemen kende met mijn elleboog na een val. Ik heb daardoor sindsdien nog niet met mijn tijdritfiets gereden. Ik doe enkel mee als ik kan vechten voor de overwinning en dus zal ik niet starten in de tijdrit.”

Door vml, hc