Consumentenorganisatie: “Nieuwe bagageregels Ryanair zijn onwettig”

Bron © Express.co.uk

Foto: belga

Het nieuwe handbagagebeleid van Ryanair in strijd met de wet . Dat zegt de Spaanse consumentenorganisatie FACUA-Consumers in Action. Via een klacht bij onder meer de Spaanse overheid hoopt de organisatie de luchtvaartmaatschappij op de knieën te dwingen.

Wie met Ryanair vliegt en handbagage wil meenemen, moet vanaf november een toeslag betalen op zijn ticket. Maar volgens een Spaanse consumentenorganisatie is die nieuwe regel in strijd met de Spaanse luchtnavigatiewet. De instantie heeft daarom een klacht ingediend bij zowel het State Aviation Safety Agency (AESA) en het Spanish Agency for Consumer Affairs, Food Safety and Nutrition (Aecosan). Volgens hen moeten passagiers zonder meerprijs handbagage kunnen meenemen tijdens hun vlucht.

LEES OOK. Ryanair verandert regels voor bagage: wordt dit de toekomst van het vliegen?

Volgens FACUA veroorzaakt deze nieuwe regel “heel wat schade aan de consumenten, misbruikt het hun rechten en druist het in tegen de basisvoorwaarden van de overeenkomst voor luchttransport”, zo staat er te lezen in een mededeling. De organisatie voegt daaraan toe dat “de vervoerder” volgens de Spaanse luchttransportwetgeving “verplicht is om zonder meerkost de bijhorende pakketten van de reiziger mee te nemen”. Volgens FACUA kan er echter een uitzondering gemaakt worden “omwille van veiligheidsredenen, die gelinkt zijn aan het gewicht of de grootte van het object, in verhouding met de eigenschappen van het vliegtuig.”

De organisatie vraagt daarom met aandrang aan Ryanair op om de huidige maatregel terug te draaien. De vliegtuigmaatschappij heeft intussen gereageerd en wimpelt de beschuldigen af als “onwaar”. Volgens een woordvoerder “laat geen enkele vliegtuigmaatschappij de passagiers toe om al hun valiezen mee te nemen op het vliegtuig”.

Door jdb
VOOR ABONNEES