Lovende woorden tijdens afscheid John McCain: “Je komt in het rijtje van buitengewone leiders”

Na een publieke optocht naar een baptistenkerk in het noorden van Phoenix, vond donderdag de herdenkingsplechtigheid plaats voor VS-senator John McCain. Daar hadden heel wat prominenten lovende woorden voor de overleden politicus.

jdb

Onder meer voormalig vicepresident Joe Biden stak de loftrompet over McCain: “Hij komt in het rijtje van buitengewone leiders in de geschiedenis van ons land. De leiders die van het Amerikaanse verhaal het meest duurzame, het meest hoopvolle en het meest onwaarschijnlijke ter wereld hebben gemaakt.”

“Hij gaf Amerikanen vertrouwen”, zei Biden. “John was een held.”

Volgens Biden werd McCain getekend door karakter, moed, eer, integriteit en optimisme. “Hij kon machtsmisbruik niet uitstaan. Waar hij dat ook zag, in welke vorm dan ook, in ieder land.”

Democraat Biden, die lang met Republikein McCain in de Senaat zetelde, betreurde dat de zoektocht naar een politieke consensus op de achtergrond is geraakt. “Al wat we vandaag doen, is de oppositie in beide partijen aanvallen, hun motieven, niet de inhoud van hun argumenten. John begreep dat Amerika vooral een idee was. Stoutmoedig en riskant. Niet om stammen georganiseerd, maar om een ideaal.”

Biden, die tijdens de toespraak tranen in de ogen had, is overtuigd dat McCains politieke werk ook na zijn dood nog invloed zal hebben.

Vrijdag in Washington

Vrijdag zal het lichaam van de senator in het Capitool in hoofdstad Washington opgebaard worden. Zoals in Phoenix krijgen ook daar burgers de mogelijkheid om afscheid te nemen van de vooraanstaande Republikeinse politicus. Zaterdag tot slot is er een rouwplechtigheid in de Nationale Kathedraal van Washington. Daar zullen onder anderen oud-presidenten Barack Obama en George W. Bush spreken.

De huidige president van de VS, Donald Trump, een felle tegenstander van McCain, neemt niet deel aan de plechtigheden. Na McCains overlijden zaterdag kreeg Trump zelfs kritiek omdat hij er niet toe kwam om de overleden oorlogsveteraan en senator een blijk van waardering te gunnen. Uiteindelijk deed Trump het maandag toch.

© AFP

Aangeboden door onze partners