Zerken, bloemen noch kransen op nieuwe begraafplaats: het kan nu ook honderd procent bio (al zijn er nog geen gegadigden)

© BELGAONTHESPOT

Wie zijn hele leven ecologisch doorbracht, wil zo misschien ook begraven worden. En vanaf nu kan dat, want in het Limburgse Lanaken werd gisteren de eerste natuurbegraafplaats van ons land geopend. Waar overledenen in een afbreekbare urn worden begraven, in een natuurdomein dat er niet eens uitziet als een kerkhof. “Er mogen geen bloemen of foto’s liggen, en kruisjes staan er ook niet.”

Silke Remmery

Het valt amper op in het Nationaal Park Hoge Kempen: enkel een bordje “natuurbegraafplaats” maakt duidelijk dat voorbijgangers in Rekem, bij Lanaken, niet zomaar op een bospad wandelen. Dat, en de totempalen aan elk van de acht perken waar namen van overledenen in gekerfd zijn. Maar voor de rest staan hier geen grafstenen, knuffels, foto’s of bloemen. Waar de urnes in de perken precies onder de grond zitten, is zelfs niet te zien. “De gemeente houdt de exacte coördinaten natuurlijk wel bij, zodat nabestaanden weten waar hun familielid ligt”, zegt burgemeester van Lanaken, Marino Keulen (Open VLD).

In de natuurbegraafplaats worden overledenen na crematie in een afbreekbare urn begraven tot een halve meter onder de grond. “Er is in totaal plaats voor zo’n 250 urnes”, zegt Keulen. “Die zijn na vijf jaar helemaal verdwenen.” Of er dan vijf jaar later op dezelfde plaats weer een nieuwe urn begraven wordt, is nog niet duidelijk. “Eerst zien hoeveel vraag ernaar is.”

(lees verder onder de foto)

© BELGAONTHESPOT

Behalve van andere gemeenten of steden die willen weten hoe Lanaken het project precies aanpakte, heeft de burgemeester nog geen vraag ­gekregen van een inwoner die een overledene daar wou begraven. “Misschien worden sommigen nog afgeschrikt omdat ze geen echt graf of gedenkplek hebben. Ze leggen op 1 november nog graag een bloem op het graf. Maar ik vermoed dat de vraag eerst zal komen van mensen die van de natuur houden en daar één mee willen worden na hun dood. Of van mensen zonder kinderen, die zich zorgen ­maken om wie hun graf zal onderhouden.”

300 tot 1.200 euro

Dat er wel interesse voor is, wordt in het Antwerpse Zoersel bewezen. Daar worden in een bos op het kerkhof ook al biologische urnes begraven, maar dat is geen“natuurgebied an sich”, verduidelijkt Agentschap voor Natuur en Bos. “Dat is voor de wet een groot verschil, en dus heeft Rekem de eerste échte natuurbegraafplaats van ons land.” Hoe dan ook, in Zoersel zijn sinds de opening in ­februari al zes mensen in het bos begraven.

De kostprijs voor een rustplaats middenin de natuur? Zo’n 300 euro voor in­woners van Lanaken, voor inwijkelingen is het vier keer zo duur. Zonder biologische urn, dan nog, die online vaak voor 115 à 140 euro wordt verkocht.

LEES OOK

Nu in het nieuws