Misnoegde Wout van Aert wil contract niet uitdoen, ploeg houdt het been echter stijf: “We rekenen op zijn loyaliteit”

© GOYVAERTS/GMAX Agency

Wout van Aert wil zijn contract bij de nieuwe wielerploeg Roompot-Crelan niet uitdoen. Uit woede met het beleid van de ploeg, die hem als een speelbal doet voelen. “Ze hebben iets té veel met mij geleurd, zonder mij ook maar ergens bij te betrekken of mijn mening te vragen”, zegt hij in een interview met Het Laatste Nieuws. “Hij heeft nog een lopende verbintenis tot 31 december 2019”, reageert zijn huidige ploeg echter even kordaat.

wic, vml

Van Aert ligt op ramkoers met zijn eigen team. De reden? Een gebrek aan stabiliteit en communicatie, die hem als een speelbal in de handen van teammanager Nick Nuyens doen voelen. Het vertrek van verzorger Wesley Theunis, maatje Tim Merlier en mentor Niels Albert hebben erin gehakt. De ellende met de fietsen ook. Maar het gebrek aan communicatie over de toekomst van de ploeg waren de druppel.

Na het afhaken van hoofdsponsor Veranda’s Willems moest er immers een oplossing op tafel komen voor het team van Van Aert. Die oplossing leek het Ierse Aqua Blue Sports te worden, dat eerst aankondigde “supertrots te zijn dat Van Aert een seizoen voor hen ging rijden”.

Alleen: Van Aert wist van niets. En zo ging het ook bij de fusie met Roompot, aldus een misnoegde wereldkampioen veldrijden. “Vijf minuten voor het versturen van het officiële communiqué ben ik op de hoogte gebracht. Ploegleider Michiel Elijzen kreeg ook een telefoontje. ‘Goed nieuws, we hebben een deal’, werd hem gezegd. Om in één adem er bij te vertellen dat er ook een minpuntje aan het verhaal was: voor Michiel is er geen plaats.”

“Het houdt een keer op”

Dat deed de deur dicht voor Van Aert. “Het is genoeg geweest. Ja, het was in eerste instantie mijn bedoeling om mijn contract tot eind 2019 te respecteren, maar die mening wil ik herzien. Ze hebben iets té veel met mij geleurd, zonder mij ook maar ergens bij te betrekken of mijn mening te vragen.”

“Mijn frustratie zit onder het vriespunt”, aldus Van Aert. “De volledige structuur van de ploeg die begin 2017 van start ging, is weg. We sukkelden van het ene probleem in het andere. De communicatie is nihil. Eerlijk? Ik wist niet dat werknemers in de 21e eeuw nog zo gebruikt konden worden”, klinkt het scherp. “Bijna iedereen in het team is vertrokken maar ik kon geen kant op omdat ik nog onder contract lig. Toch houdt het een keer op.”

Ploeg houdt het been stijf

“Wout van Aert heeft nog een lopende verbintenis met Sniper Cycling tot 31 december 2019. Wij stellen ons loyaal op ten opzichte van lopende overeenkomsten en vertrouwen erop dat onze renners hetzelfde doen”, is echter de kordate reactie van zijn huidige ploeg op de uithaal van de wereldkampioen.

Van Aert moet het eerste seizoen de kopman van het nieuwe team Roompot-Crelan zijn. Vanaf 2020 heeft hij een contract bij het Nederlandse Jumbo.

“Nu de samenwerking tussen Sniper Cycling en Roompot Vakanties officieel is aangekondigd, worden in deze periode de praktische details verder uitgewerkt om komend seizoen een zo competitief mogelijk team in te kunnen zetten. Voor Wout van Aert, een van de speerpunten binnen het team, is een centrale rol weggelegd in 2019 vooraleer hij de overstap maakt naar de World Tour”, staat te lezen in een persbericht van Sniper Cycling.

“Met Roompot Vakanties werd een nieuwe, stabiele hoofdsponsor aangetrokken die ons in staat stelt ons team op verschillende vlakken te versterken en Wout van Aert nog beter te omringen tijdens zijn wegprogramma. We krijgen er immers niet enkel een gewaardeerde partner bij, maar ook enkele uitstekende renners, ervaren stafleden en een nog betere sportieve structuur en omkadering. Kortom, de samenwerking met Roompot houdt in dat we als Sniper Cycling in de breedte een sterker en competitiever team kunnen bouwen om Wout van Aert nog beter te ondersteunen en ons groeiproces verder te zetten.”

ANALYSE. Wout van Aert begeeft zich op héél glad ijs

Aangeboden door onze partners