FOTO. 15 levensgrote oorlogsfoto’s

Zulte - Wie dezer dagen door Zulte, Olsene of Machelen rijdt, kan er niet naast de vijftien levensgrote oorlogsfoto’s kijken. In 2018 is het 100 jaar geleden dat de gemeente Zulte zwaar getroffen werd tijdens Wereldoorlog I. In Machelen-aan-de–Leie alleen al liggen er meer dan 600 Franse soldaten begraven op het Frans kerkhof. De gemeente Zulte besteedt daarom dit jaar uitvoerig aandacht aan de herdenking van deze Wereldoorlog. In het Zultse straatbeeld worden vijftien levensgrote foto’s geplaatst, waarbij de geleden oorlogsschade centraal staat. Ze tonen wat er op die exacte plaatsen tijdens WOI gebeurde en wat de gevolgen daarvan waren. Een korte tekst bij de foto's beschrijft de gruwel. Ter gelegenheid van Open Monumentendag werd een fietsroute uitgetekend langs de foto’s en oorlogsmonumenten.

Fietsroute

Het doel van het project is het levendig houden van de herinnering aan WOI. Open Monumentendag 2018, op zondag 9 september 2018, vormt daarom dé ideale gelegenheid om langs deze foto's te fietsen. Speciaal voor deze gelegenheid is een fietsroute uitgestippeld langs de fotopanelen en andere oorlogsmonumenten. De borden zullen tot het einde van het jaar in het straatbeeld van de drie deelgemeenten blijven staan. 

In het kader van Open Monumentendag 2018 werd langsheen de fotopanelen en de oorlogsmonumenten een fietsroute ‘Fietsen langs het oorlogsverleden in Zulte’ uitgewerkt. In de brochure die voor Open Monumentendag wordt uitgegeven, worden zowel de fietsroute als de oorlogsfoto’s opgenomen. Wie zin heeft om het verleden van Zulte tijdens Wereldoorlog I te ontdekken en deze route uit te proberen kan de route hier downloaden. Op 8 en 9 september kan je de brochure vinden in de Sint-Michiel, Cornelius- en Ghislenuskerk van Machelen, tussen 14 en 18 u, en in Huis De Leeuw op Machelendorp 7 van 13 tot 18.u.

Waar?

Machelen

Fotopaneel 1: op de hoek van de Dorpsstraat met de Schoolstraat

Fotopaneel 2: nabij Huis De Leeuw, Machelendorp 7

Fotopaneel 3: nabij de trappen van de kerk, Leieplein

Fotopaneel 4: aan de spoorwegovergang in de Kruishoutemstraat, kruising met Putweg

Fotopaneel 5: grasstrook Roger Raveelmuseum, recht tegenover Venecokapel Machelen

Fotopaneel 6: nabij groenstrook monument Frans De Mulder, rondpunt Dorpstraat, Hoevestraat en Machelendorp

Zulte

Fotopaneel 7: nabij kerk Zulte, Grasstrook kant Oeselgemstraat

Fotopaneel 8: nabij kerk Zulte, Grasstrook kant Gaston Martensplein

Fotopaneel 9: 't Baudreefke

Olsene

Fotopaneel 10: Willem van Olseneplein, Centrumstraat

Fotopaneel 11: grasstrook Villa del Arte, Centrumstraat 5

Fotopaneel 12: grasstrook Vrije Basisschool Olsene, Heirweg 30

Fotopaneel 13: Kasteeldreef

Fotopaneel 14: Modest Huysplein

Fotopaneel 15: nabij ingang Wereldwinkel, Grote Steenweg 68

Nog meer oorlog

POLS brengt eind oktober een publicatie over de gevechten op het einde van de Eerste Wereldoorlog in de zes gemeenten, waarvoor de organisatie actief is. Op 11 november, Dag van de Wapenstilstand, tenslotte wordt een vredesboom geplant bij het oorlogsmonument tussen gemeentehuis en brasserie Apostrophe in Olsene.

Door Eddy Lefevre
VOOR ABONNEES