“Burenruzie” loopt uit de hand: wordt Qatar binnenkort een eiland?

Bron © The Guardian

Foto: AP

De relatie tussen buurlanden Saudi-Arabië en Qatar is al maandenlang zwaar vertroebeld. Een ambitieus project van de Saudi’s, een kanaal graven langs de hele grens met Qatar, zal allicht niet helpen om de brokken te lijmen. Zeker niet als je weet dat een deel van het kanaal gebruikt zal worden om nucleair afval te dumpen.

Het dispuut begon vorig jaar in juni. Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Egypte zetten de diplomatieke relaties en handel met Qatar stop omdat het land “het terrorisme steunt”. Volgens de Saudi’s hielden hun buren er ook “te nauwe banden” op na met hun aartsrivaal: Iran.

Gevolg: Qatar, dat alle beschuldigingen ontkent, zag zijn enige landgrens gesloten worden, de nationale luchtvaartmaatschappij mocht niet meer over het luchtruim van de buren vliegen en alle Qatarezen werden uit de boycottende landen gezet.

640 miljoen euro

We zijn intussen veertien maanden verder, maar het kwam nog niet tot een verzoening. Het ziet er ook niet naar uit dat die er snel zal komen. Een Saudische ambtenaar heeft laten weten dat het koninkrijk doorgaat met ‘project Salwa-eiland’. Dat omvat het graven van een 60 kilometer lang en 200 meter breed kanaal langs de hele grens met Qatar, dat zo volledig afgescheiden zou worden van het vasteland. Nog bekend: de totale kostprijs zou omgerekend ruim 640 miljoen euro bedragen en zeker een deel van het kanaal zou gebruikt worden als site voor nucleair afval.

“Ik wacht ongeduldig op meer details over de uitvoering van dit historische project”, verklaarde Saud al-Qahtani, een ervaren adviseur van kroonprins Mohammed bin Salman, vrijdag op Twitter. “Dit zal de geografie van de hele regio veranderen.”

De Saudische regering wilde niet reageren op vragen over het project en ook in Qatar bleef het stil.

Door mtm
AANGERADEN