Aanvaller die twee mannen neerstak in Amsterdam-Centraal had terroristisch motief

Bron © BELGA

De aanvaller werd door de Nederlandse politie neergeschoten Foto: AP

Jawed S., de man die vrijdag twee Amerikanen neerstak in het Amsterdamse Centraal Station, had een terroristisch motief. Dat meldt de gemeente Amsterdam.

Een dag nadat een gewapende man twee toeristen neerstak in het Amsterdamse Centraal Station, raken meer details bekend over de aanval. Uit de eerste verklaringen blijkt dat de man, een 19-jarige Afghaanse man met een Duitse verblijfsvergunning, wel degelijk terroristische motieven had. Dat meldt de gemeente Amsterdam.

“Uiteraard is het onderzoek nog in volle gang om alles rond deze verdachte en zijn motief in beeld te brengen.

De twee slachtoffers zijn geen Nederlanders, maar Amerikanen die een bezoek aan Nederland brachten. Dat bevestigt de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra. Hij staat in contact met beide slachtoffers, die nog zwaargewond in het ziekenhuis verblijven, en heeft ook hun families al gesproken, klinkt het.

Het onderzoek naar de steekpartij is nog volop aan de gang, meldt de gemeente Amsterdam in een mededeling. “Hierbij is intensief contact met de Duitse autoriteiten”, aldus de gemeente. De Duitse politie heeft op verzoek van de Nederlandse justitie een huiszoeking verricht in de woning van de verdachte in Duitsland.

Aanvaller die twee mannen neerstak in Amsterdam-Centraal had terroristisch motief
Foto: AFP

Daarbij werden onder andere “meerdere gegevensdragers” inbeslaggenomen. “De verdachte wordt aanstaande maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij zit in alle beperkingen en dat betekent dat de verdachte geen contact met de buitenwereld heeft behoudens met zijn advocaat.”

Volgens het gemeentebestuur laat “het kordate optreden van de politie zien dat Amsterdam voorbereid is op dit soort incidenten”. Extra maatregelen zijn niet nodig, klinkt het.

Na de steekpartij werd het station ontruimd en was het treinverkeer van en naar Amsterdam CS urenlang ontregeld. De verdachte is na zijn daad neergeschoten door de politie. Hij raakte gewond aan zijn onderlichaam en werd aangehouden.

Aanvaller die twee mannen neerstak in Amsterdam-Centraal had terroristisch motief
Foto: EPA-EFE