Wereldkampioene Chantal Blaak soleert naar zege in Boels Ladies Tour

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Chantal Blaak (Boels-Dolmans) heeft zaterdag de vijfde etappe van de Boels Ladies Tour (WorldTour) gewonnen. De Nederlandse wereldkampioene soleerde naar de zege in Sittard. Ruim driekwart minuut later won de Italiaanse Giorgia Bronzini de sprint om de tweede plaats. De Nederlandse Lucinda Brand werd derde, Lotte Kopecky vierde.

De Nederlandse Annemiek van Vleuten (Mitchelton-SCOTT) behoudt haar leiderstrui, met nog één tijdrit te gaan. Ze telt 18 seconden voorsprong op Brand.

Met start en aankomst in Sittard-Geleen stond de langste etappe, 158,4 kilometer op het programma voor het peloton en onderweg kregen ze ook best wat hellingen voor de kiezen geschoven. Lorena Wiebes trok als eerste in de aanval, maar zonder veel kans. Een versnelling van Pernille Mathiesen, Roxane Knetemann, Eugenie Duval en Chantal Blaak had meer succes. Maximaal reden ze bijna vier minuten bij elkaar, maar het peloton gaf zich zich niet gewonnen en op 60 kilometer werd een tegenaanval opgezet, met andermaal Lorena Wiebes, Amanda Spratt, Marta Bastianelli, Silvia Pollicini, Leah Kirchmann en Amy Pieters. Ze naderden tot op een kleine minuut van de koplopers, maar werden door Annemiek van Vleuten zelf tot de orde geroepen.

40 seconden bedroeg de voorsprong nog van de vluchters, die wel nog werden bijgehaald door Charlotte Becker, Janneke Ensing en Amalie Dideriksen. Toch bleek niemand opgewassen tegen Blaak, die op 10 kilometer versnelde bergop. Ploegmate Dideriksen voerde het ploegenspel perfect uit, de achtervolgers, later nog ingelopen door het peloton, hadden geen kans. Blaak pakte de zege, Van Vleuten blijft leider met nog enkel de tijdrit op zondag in Roosendaal, over 18,6 kilometer op het programma. Vorig jaar kroonde ze zich tot eindwinnares.

"Voorlopig mijn laatste keer in de regenboogtrui"

“Ik was er zeker mee bezig dat dit voorlopig mijn laatste keer in de regenboogtrui was, zondag is er immers een tijdrit”, legde ze uit. “Het is heel mooi om die prachtige periode op deze manier af te sluiten. Beter kan natuurlijk niet. Het was natuurlijk de bedoeling om vandaag de trui van Annemiek (leider van de Boels Ladies Tour) aan te vallen, maar uiteindelijk is dat helaas niet gelukt, al begreep ik in mijn oortjes dat het zeker nog geprobeerd is door de anderen. Toen heb ik de knop omgezet en me op de dagzege gericht. Ik denk dat we als ploeg heel blij mogen zijn met drie zeges op rij, na de twee overwinningen met Amalie Dideriksen.”

Annemiek van Vleuten hield de schade beperkt, al telt Brand nog slechts 18 tellen achterstand nadat ze andermaal bonificaties sprokkelde. “De groep met Chantal zou niet snel gevaarlijk worden, omdat zij op ruim twee minuten in het klassement stond. Ik moest vooral op Lucinda Brand, Ellen van Dijk en Anna van der Breggen letten. Dat is goed gelukt. Ik heb op de Snijdersberg zelf nog geprobeerd om aan te vallen, maar kreeg de ruimte niet. Ik had er vertrouwen in dat ik samen met mijn ploeg stand zou houden en dat is gelukt. Nu is het een kwestie van in een mooie tijdrit in Roosendaal nog een keer alles geven. Ook die etappe zie ik met vertrouwen tegemoet.”