Prins Laurent: “Stichting heeft al meer dan 300.000 mensen met dieren geholpen”

Bron © BELGA

De Stichting Prins Laurent heeft sinds de oprichting al meer dan 300.000 mensen met dieren kunnen helpen. Dat heeft prins Laurent zondagmiddag gezegd tijdens een ‘Speakers Corner’ rond de verzorging van huisdieren in Gent. De stichting hoopt de winteropvang voor daklozen met hun hond zoals dat in Gent gebeurt, binnenkort ook in Brussel te kunnen organiseren.

De Stichting Prins Laurent biedt diergeneeskundige zorgen aan huisdieren van minderbedeelden in vijf dispensaria in België. Er is ook een samenwerking met de faculteit diergeneeskunde van de universiteiten van Gent en Luik, waarbij de professoren diergeneeskundige verzorgingen uitvoeren om laatstejaarsstudenten te vormen.

Sinds 2012 organiseert de stichting onthaal en nachtopvang in de wintermaanden voor daklozen met hun hond. “In twee containers kunnen een zestiental mensen met dieren eten, zich verzorgen en slapen. We hopen dit initiatief in meerdere steden te kunnen ontplooien, maar het is alleen maar voor de winterperiode”, zei prins Laurent. “We hebben ondervonden dat het in gebouwen moeilijker is om die mensen op te vangen. De dieren zijn heel gehecht aan hun meester en ze bewaken hun baasjes echt.”

Prins Laurent: “Stichting heeft al meer dan 300.000 mensen met dieren geholpen”
Foto: BELGA

“Mensen helpen via hun dieren”

Families met een laag inkomen en met maximum twee gezelschapsdieren kunnen terecht bij de stichting, zegt bestuurder Daniël Van Bockrijck. “We willen mensen helpen via hun dieren. Ze hebben de middelen niet om naar hun dierenarts te gaan, maar voor 10 euro voor zes maanden zorgt de stichting voor alle verzorgingen, van vaccinaties tot castraties. We zijn vooral afhankelijk van de steden die met ons samenwerken. Vrijdag hebben we spijtig genoeg ons gebouw in Antwerpen moeten sluiten omdat de kosten te hoog opliepen.”

In Gent, waar er 46.000 huiskatten en 31.000 honden geregistreerd staan, is er een dierenkliniek van de stichting in het Vogelenzangpark. “We hebben gemerkt dat mensen uit Gent niet makkelijk naar onze campus in Merelbeke komen”, stelt professor Frank Gasthuys van de faculteit Dierengeneeskunde van de UGent. “Ze laten ook operaties uitvoeren die ze zich eigenlijk niet kunnen permitteren. Sommige ingrepen zijn duur en worden op afbetaling gedaan. In België hebben we geen systeem van volledige terugbetaling zoals in de humane geneeskunde. Ook een verzekering voor kleine huisdieren en paarden zoals in Scandinavië is niet ingeburgerd.”

“We hebben sinds de oprichting meer dan 300.000 mensen met dieren onrechtstreeks kunnen helpen”, aldus prins Laurent. “Het is voor mij een grote spijt, want we hadden veel liever dat er minder mensen in de nood waren.”