Allergische reactie levert Lieven Van Gils onderwerp op voor talkshow

Achtereenvolgens: Lieven een halfuur nadat hij werd gestoken, ’s avonds vlak voor hij ging slapen en ’s nachts om om vier uur. Foto: if

Moet je na een wespensteek wel of niet naar een dokter hollen? “Neen”, dacht tv-presentator Lieven Van Gils. Het resultaat van die reflex zie je op de foto’s hierboven, waar Van Gils amper herkenbaar op staat.

“Ik werd vorige week gestoken tijdens het joggen”, vertelt hij. “En ik was verrast door de gevolgen: mijn lip begon geweldig op te zwellen. Maar toen mijn vrouw thuis de angel had verwijderd, verminderde dat langzaam maar zeker. Omdat ik had gelezen dat je niet naar de dokter hoeft als een steek enkel wat zwelling geeft, en ik verder geen koorts of andere reacties had, ben ik gewoon gaan slapen. Maar ’s nachts werd ik dan om vier uur wakker met een lip die op springen stond. Ik ben wakker gebleven en besefte ’s morgens dat ik naar een dokter moest. Niet alleen mijn lip was gezwollen, ook mijn wangen, mijn nek, mijn hele gezicht. De dokter zei dat ik ­beter meteen was langsgekomen, dan had hij me een spuit met cortisone kunnen geven.”

De raad die doorgaans ook wordt gegeven: reageerde je eerder al heftig op een wespensteek, dan stap je het best meteen naar de dokter. “Maar ik was al eerder gestoken en toen gebeurde er niets. Was ik toen ook al allergisch? Of ben ik het door deze steek geworden? Ik weet het niet.” Veel vragen. En omdat er deze zomer ook veel wespen zijn, gaat Van Gils vanavond op tv op zoek naar een antwoord op de vraag wat je nu eigenlijk moet doen na een wespensteek.

LEES HIER. Wat kan je doen aan een wespensteek? En wanneer moet je naar de spoed?

Door tdl