Cath Luyten bij Guido Belcanto: “Naar het toilet? Doe het maar in de bosjes”

Cath Luyten belooft een warm portret: “Na dertig seconden ben je verkocht.” Foto: RR

Die gekke zanger met zijn grijze haren en vrouwenkleren: zo kent de goegemeente Guido Belcanto (65). Maar Cath Luyten weet beter.

“Het eerste wat ik zag? Een man met zijn lange grijze haren in een dotje en een roze kanten topje die op het meisje van de televisie stond te wachten.” Cath Luyten glundert bij de herinnering aan haar bezoek aan Guido Belcanto, in zijn bos in Wechelderzande. Ze leerde de zanger kennen als een zeer innemende en intelligente romanticus. Vader van drie zonen ook, die hij uitzonderlijk aan de buitenwereld toont. “Straf dat hij dat wou doen. Het meeste geld dat hij verdient met zijn optredens, zet hij opzij voor hen. En hij heeft véél optredens. Maar zelf komt hij met weinig rond. Hij kiest voor eenvoud.”

Eenvoud betekent in het geval van Belcanto: een karig huisje in het bos, zonder sanitair of stromend water. “Water haalt hij uit een pomp. Toen ik naar het toilet wou, zei hij: Doe het maar in de bosjes, maar kijk wel uit, iedereen doet het hier in de bosjes.(lacht) Je kunt dat vreemd vinden, maar Guido is echt geen zonderling. Hij is gewoon de meest onthechte persoon die ik al heb ontmoet. Hij heeft een oude Nokia als telefoon, rijdt met een oude Mercedes met een paternoster aan de achteruitkijkspiegel. Niets om medelijden mee te hebben. Hij woont waar hij woont omdat hij rust nodig heeft. Hij is ook een fervent zwemmer en dat zie je eraan. Ik zeg weleens dat mijn man Frank (Raes, nvdr.) er goed uitziet voor zijn leeftijd, maar Guido ziet er op zijn 65 geweldig uit. Het is een warm portret geworden.”

INFO

Buurman, Wat Doet U Nu?Een, 21.30 uur

Door tdl