De Wever over cocaïnesmokkel in Antwerpen: “Dit gaat doordringen in hele samenleving, zelfs in politiek”

Bron © BELGA
Antwerpen -

In een interview met de Nederlandse Volkskrant zegt Bart De Wever maandag dat de cocaïnesmokkel in de Antwerpse haven stilaan zo’n omvang krijgt dat de hele samenleving ervan doordrongen dreigt te raken. “In Antwerpen staan we op de rand dat men zich ook politieke invloed aan het inkopen is.” Andere partijen hebben intussen ook gereageerd op de uitspraken van De Wever.

De Antwerpse haven is het belangrijkste aanvoerpunt in Europa van cocaïne uit Zuid-Amerika. “De cash die bij ons in de cocaïnehandel omgaat, is enorm”, zegt De Wever in De Volkskrant. “Waar we vroeger over families spraken die bijverdienden, die in het theehuis de cannabis aan de man brachten, heeft de coke nu alles veranderd. Sinds een paar jaar gaan bedragen rond die mensen in staat stellen om in Marokko vastgoedkoning te worden.”

De Wever over cocaïnesmokkel in Antwerpen: “Dit gaat doordringen in hele samenleving, zelfs in politiek”
Antwerpse haven Foto: Photo News

Zich inkopen in de gemeenschap

Met het geld dat verdiend wordt aan de cocaïnehandel, probeert men zich in te kopen in de gemeenschap, denkt De Wever. “Bijvoorbeeld door onderhandse leningen te geven aan buurtbewoners die niet naar de bank kunnen, door giften te geven aan moskeeverenigingen,... Je ziet dat nu ook al in de vastgoedsector en bij winkels die plots verschijnen die geen echte winkels blijken te zijn, maar die in werkelijkheid criminele doelen dienen, zoals telefoonwinkels, viswinkels, sishabars,...”

Volgens de Antwerpse burgemeester is de haven “zo lek als een vergiet”, niet veel beter dan in Nederland, waar “walvishaaien (...) door de mazen van het net kunnen zwemmen”. Hij voorziet zware gevolgen. “Dit gaat doordringen in heel de samenleving.”

“Ook in de politiek”

De invloed van het geldvolume blijft niet beperkt tot bepaalde wijken. Dit gaat doordringen in de politiek. Ik durf te zeggen: in Antwerpen staan we op de rand dat men zich ook politieke invloed aan het inkopen is. Ik ken raadsleden voor wie ik mijn hand niet in het vuur kan steken.”

Over zijn eigen partij is hij wel duidelijk: “Wij zijn de partij die de oorlog tegen drugs is begonnen. Wij zijn niet de populaire partij in die middens met die maatregelen. Deze figuren gaan N-VA zeker niet als een bondgenoot zien.”

“Ik heb in Brussel jarenlang op mijn knieën gezeten om meer mankracht te kunnen krijgen om de ‘War on Drugs’ in Antwerpen verder te zetten. Dat is gelukt en dat gaan we nu doen met ons ‘Kali-team’ (een team van 80 specialisten die de drugsbendes in Antwerpen moeten bevechten, red.). We hebben kaften vol aan informatie om malafide praktijken in de stad aan te pakken. We gaan de hogedrukreiniger erop zetten.”

“De Wever doet er niks aan”

De Wever over cocaïnesmokkel in Antwerpen: “Dit gaat doordringen in hele samenleving, zelfs in politiek”
Jinnih Beels

Voormalig politiecommissaris en (onafhankelijk) lijsttrekker van SP.A Jinnih Beels vindt echter dat De Wever toch te weinig doet aan de problematiek. “De cocaïneproblematiek van de Antwerpse haven is al even geweten”, zegt ze op Radio 1. “Maar De Wever komt er telkens op terug in plaats van er iets aan te doen. Hij heeft het Stroomplan (dat sinds vandaag van in werking is getreden, red.) wel aangekondigd, en daar waren we blij mee. Maar we zijn nu 8 maanden later, en er is nog steeds niks. De Wever moet zijn aanpak stroomopwaarts richten; niet naar de kleine garnalen kijken, maar naar de grote haaien.”

Beels vindt de insinuatie van De Wever over mogelijke infiltratie vanuit het drugsmilieu in de politiek niet kunnen. “Het is aan hem om dat dan door te geven aan het gerecht, zeker als burgemeester. Als hij daar weet van heeft, dan moet hij daar iets aan doen in plaats van gewoon gratuite beschuldigingen te uiten. Dan moet hij daarmee naar het parket in plaats van dat in de media te brengen en mensen ongerust te maken.”

Over haar eigen lijst is Beels duidelijk: “We kijken naar verschillende facetten vooraleer we mensen op de lijst zetten, wat heel normaal is. Die 55 mensen, dat zijn voorbeeldfuncties, zij dragen onze visie uit, dus we doen ons huiswerk zo goed mogelijk.”

Zelf heeft Beels nog niet ondervonden dat er infiltratie is in de politiek. “Maar infiltratie kan overal gebeuren… Bij de douane, bij de politie, bij justitie,... dus ook in de politiek.”

“Havenpersoneel permanent laten screenen”

Net als Beels roept ook Open Vld-lijsttrekker Philippe De Backer De Wever op om naar het gerecht te stappen als hij informatie heeft over mogelijke politieke beïnvloeding door de Antwerpse drugsmaffia. “In ons gaan die criminelen in ieder geval geen medestander vinden, wel integendeel”, stelt hij. “Ik kan me bijvoorbeeld niet voorstellen dat ze het toejuichen dat ik vraag om havenpersoneel permanent te laten screenen.”

De Wever over cocaïnesmokkel in Antwerpen: “Dit gaat doordringen in hele samenleving, zelfs in politiek”
Philippe De Backer Foto: BELGA

De Backer zegt wel de analyse van De Wever over infiltratie en omkoping in de haven en louche handelszaken te delen. “Daarom deed ik ook al concrete voorstellen om dat aan te pakken, zoals een financiële elitedienst bij de politie die achter het grote geld van drugsbendes kan gaan. Al Capone werd ook gepakt door nerds en boekhouders. We pleiten ook voor stadsmariniers zoals in Rotterdam: hooggeplaatste ambtenaren die de problemen van de wijk waar ze aan toegewezen zijn in kaart brengen en dan aan de slag gaan met een grote autonomie.”

“De Wever creëert klimaat van angst”

Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien ziet De Wever “dezelfde campagne voeren als in 2012, maar het grote verschil is dat N-VA de afgelopen 6 jaar verantwoordelijk is geweest”. “De Wever creëert een klimaat van angst, maar is vooral een toonbeeld van onmacht”, vindt Van Besien. “Antwerpen is uitgegroeid tot cocaïnehoofdstad en er ontploffen granaten in straten waar kinderen voorbij fietsen. Als burgemeester moet je niet alleen problemen benoemen, maar ook zorgen voor oplossingen. Bart De Wever moet niet met de vinger wijzen, maar de hand in eigen boezem steken.” Van Besien pleit voor veel meer douanecontroles, een strenge aanpak van grote drugsdealers en omgekocht haven- en politiepersoneel en meer aandacht voor preventie en nazorg voor gebruikers.

“Attest van onbekwaamheid”

VB-lijsttrekker en -fractieleider in de gemeenteraad Filip Dewinter stelt dat De Wever zichzelf een “attest van onbekwaamheid” lijkt te geven. “In plaats van dat hij het stilaan onder controle heeft, geeft hij toe dat de haven meer dan ooit een zeef is waar de grote haaien doorzwemmen”, aldus Dewinter. “Dit lijkt een politieke strategie om slecht nieuws beter zelf te brengen dan door onderzoeksjournalisten of de oppositie. Ik ga hem tijdens de volgende gemeenteraad ook vragen wat hij concreet weet over politieke beïnvloeding.”

“De Wever maakte van Antwerpen de cocaïnehoofdstad van Europa”

PVDA-voorzitter Peter Mertens stelt dat Antwerpen onder De Wever de “cocaïnehoofdstad van Europa” is geworden en de ‘war on drugs’ alleen tot meer geweld heeft geleid. Volgens Mertens voert De Wever een “Colombiaanse verkiezingscampagne” door weg te blijven van problemen als wonen, armoede en gezonde lucht en te focussen op zijn ‘war on drugs’.

De Wever over cocaïnesmokkel in Antwerpen: “Dit gaat doordringen in hele samenleving, zelfs in politiek”
Foto: Joris Herregods
De Wever over cocaïnesmokkel in Antwerpen: “Dit gaat doordringen in hele samenleving, zelfs in politiek”
Foto: Jan Van der Perre
Door lbo