Wist u dit? Vervanger van Stoffel Vandoorne is een “halve Vlaming”

Foto: HBvL

McLaren zet hele Vlaming Vandoorne aan de deur, maar haalt in de plaats een halve Vlaming binnen. Lando Norris (18) rijdt onder Britse licentie, maar voelt zich naar eigen zeggen “50 procent Brits en 50 procent Vlaams”. Op zijn F2-bolide hangt zelfs een Vlaamse Leeuw.

Vader Adam Norris droomde als tiener van een carrière als wielrenner en verhuisde daarvoor naar Vlaanderen. Een profcontract vond hij niet, de liefde wel. Hij keerde naar Engeland terug met een Vlaamse, die nu de moeder van Lando is. “Ze komt uit de buurt van Sint-Niklaas”, bevestigt Lando Norris. “Af en toe komen we naar België om mijn grootouders te bezoeken. Of ik Nederlands spreek? Een kleinen beetschen. Mijn moeder probeert meestal Vlaams met ons te spreken, maar verder dan een paar woordjes kom ik niet.”

LEES HIER wat onze F1-watcher zegt over het vertrek van Vandoorne

Adam Norris maakte in Engeland in een rotvaart fortuin als ondernemer en investeerder. Hij stak ook veel geld in de racecarrière van de jonge Lando. In de karting keek de paddock al met grote ogen naar de dure trailers waarmee de familie op de circuits neerstreek. Norris reed altijd in de beste omstandigheden, dankzij de centen van papa, maar ook omdat hij goed was.

Stoffel Vandoorne legde een uitzonderlijk parcours af in zijn opmars naar de F1, maar Norris deed nóg beter met vier titels in drie jaar, telkens behaald in zijn eerste seizoen in de klasse: de Britse F4 (2015), de Eurocup én NEC in de Formule Renault 2.0 (2016) en de Europese F3 (2017). Momenteel staat hij tweede in de F2. Ondanks dat palmares schatten insiders Norris lager in dan Vandoorne.

Door mc
  • Meest recent