Pijnlijke arm nekt Goffin op US Open, Federer en Sharapova verrassend out

Foto: AFP

De achtste finales betekenden ook dit jaar voor David Goffin (ATP-10) het eindpunt in de US Open. Tegen de Kroaat Cilic (ATP-7) lagen er nochtans kansen maar Goffin vergat ze te grijpen. In de derde set kreeg onze landgenoot opnieuw last van de arm. Ook voor Roger Federer en Mario Sharapova zit de US Open erop.

Goffin opende geweldig in zijn achtste finales en ging meteen door de opslag van Cilic. De Waal bleef op een hoog niveau acteren en kon telkens zijn eigen servicegame makkelijk binnenrijven. Tot hij bij 4-5 voor de eerste set mocht serveren. Heel even haperde de machine en Cilic profiteerde meteen om de bordjes gelijk te hangen. Ook de volgende games werden gewonnen zodat een tiebreak voor het verdict moest zorgen. Hierin haalde Goffin een 5-2-achterstand op maar slaagde hij er niet in zijn de beslissende punten te scoren: 8-6 en eerste set voor Cilic.

Pijnlijke arm nekt Goffin op US Open, Federer en Sharapova verrassend out
Opslagkanon Cilic. Foto: EPA-EFE

De tweede set begon met matig spel. Het duurde tot het vierde game vooraleer Cilic als eerste zijn opslagspel kon winnen. Goffin speelde te krampachtig en de paar kansen die hij kreeg, kon hij opnieuw niet benutten: 6-2 en een haast uitzichtloze situatie.

In de derde set slaagde onze nummer één er nauwelijks nog in een vuist te maken. Cilic maakte geen of nauwelijks fouten, Goffin helaas al te vaak wel. Al bleek achteraf dat dit vooral kwam door een blessure aan de arm die opnieuw opspeelde. De Kroaat haalde ook de derde set - de derde setbal was de goede - binnen met 6-4 en won de wedstrijd al bij al te gemakkelijk in drie sets. “Het was zwaar vandaag”, vertelde Goffin op zijn persconferentie. “Ik heb mijn best gedaan, maar Marin is erg goed beginnen spelen vanaf de tweede set. In de derde kreeg dan opnieuw pijn aan mijn arm. Het was moeilijk om aan 100% te serveren en bij de 5-4 had ik de kans om de eerste set binnen te halen. Het was niet makkelijk om alles te geven op elk punt. Wanneer je aan je arm begint te denken, ben je niet meer 100% geconcentreerd. Uiteindelijk werd het een zege in drie sets voor hem. Het is jammer om het toernooi op zo’n manier te beëindigen.”

Goffin is ontgoocheld, maar gaat nu de nodige rust pakken om zijn pijnlijke arm te laten herstellen met het oog op het laatste gedeelte van het seizoen waar hij veel punten te verdedigen heeft op de toernooien van Shenzhen en Tokyo die hij afgelopen seizoen nog won. Zijn volgende toernooi wordt allicht de Laver Cup met Team Europa in Chicago van 21 tot 23 september. “Ik heb de voorbije twee toernooien een erg hoog niveau gehaald. Ik heb erg goed tennis laten zien (in Cincinnati versloeg hij Kevin Anderson en Juan Martin Del Potro, nvdr.). Er zijn veel positieve elementen die ik uit Cincinnati en hier kan meepakken. Maar de prioriteit is nu om goed te recupereren van deze US Open en zo snel mogelijk klaar te zijn voor het slot van het seizoen.”

Shock van de dag: Federer out tegen nummer 55 van de wereld

De verrassing van de dag was de uitschakeling van Roger Federer. De meest succesvolle tennisser aller tijden ging er in vier sets uit tegen het Australische niet-reekshoofd Australian John Millman: 3-6 7-5 7-6(7) 7-6(3) . Millman, de nummer 55 op de wereldrangslijst, kreeg in de eerste set nog tennisles van Federer, maar draaide de rollen om vanaf de tweede set en hield in set drie en vier zijn zenuwen het best onder controle in twee tiebreaks. “Ik voelde me in de eerste set als een hert dat in de koplampen van een wagen kijkt”, gaf Millman achteraf toe. “Ik kan het momenteel allemaal nog niet goed geloven. Ik heb zo veel respect voor Roger en alles wat hij voor de sport gedaan heeft. Hij is mijn held. Vandaag was hij niet op zijn best, maar ik ben blij met mijn zege.”

Pijnlijke arm nekt Goffin op US Open, Federer en Sharapova verrassend out
Foto: Photo News

Federer had tot voor de achtste finales nog geen set verloren, maar speelde tegen Millman ver onder zijn gebruikelijke niveau. 77 unforced errors, 10 dubbele fouten en amper 49% van zijn eerste opslagen die binnen vielen… het zijn statistieken die je normaal gezien niet verwacht bij Federer.

Jarige Suarez Navarro te sterk voor Sharapova

Bij de vrouwen heeft Maria Sharapova (WTA 22) heeft zich niet kunnen plaatsen voor de kwartfinales van de US Open. In de achtste finales bleek de 31-jarige Russin een maat te klein voor Carla Suarez Navarro (WTA 24). De Spaanse won op haar 31e verjaardag na 1 uur en 33 minuten in twee sets: 6-4 en 6-3.

In de kwartfinales komt Suarez Navarro uit tegen de Amerikaanse Madison Keys (WTA 14). De 23-jarige thuisspeelster rekende in haar achtste finale vlot af met de Slovaakse Dominika Cibulkova (WTA 35) in twee sets: 6-1 en 6-3.

Pijnlijke arm nekt Goffin op US Open, Federer en Sharapova verrassend out
Foto: Photo News
Door md, gvdl
  • AANGERADEN