VS bedanken Nederland voor snel handelen na steekpartij in Amsterdam-Centraal

Bron © BELGA

Foto: AP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft Nederland maandag bedankt voor het snelle en goede optreden van de politie tijdens de mesaanval vrijdag op twee Amerikanen in het Centraal Station van Amsterdam. Dat deed hij in een telefoongesprek met de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok, zo zegt de woordvoerder van Pompeo, Heather Nauert, in een verklaring.

“De minister heeft zijn waardering geuit voor het snelle handelen van de politie en voor de steun aan de slachtoffers en hun families”, staat in de verklaring. “Nederlandse en Amerikaanse agenten werken samen aan het onderzoek.”

Ook werd in het gesprek benadrukt dat Nederland en de Verenigde Staten samen moeten vechten tegen terrorisme.

De Afghaanse Jawed S. stak twee Amerikanen neer en werd daarna neergeschoten door de politie. De twee slachtoffers raakten zwaargewond.

Politie zag al eerder dat hij zich verdacht gedroeg

Politieagenten hadden de Afghaan even van tevoren al in het oog. Zogenoemde ‘spotters’, speciale agenten van de politie in het Centraal Station, zagen hem en vonden al dat hij vreemd gedrag vertoonde. Dat zei de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter Jaap Aalbersberg in het actualiteitenprogramma Pauw. “Hij liep doelloos rond. Keek niet gewoon zoals mensen die hun weg zoeken.”

De negentienjarige Jawed S. was drie kwartier in het Centraal Station voordat hij twee Amerikanen neerstak. Agenten schoten hem vlak daarna neer. S. had twee messen bij zich, aldus Aalbersberg. “Dat waren echt grote messen.” Volgens hem was S. op weg om meer slachtoffers te maken. Aalbersberg is trots op de agenten. “Ze hebben veel mensen gered.”

De man was naar eigen zeggen boos op alle Nederlanders vanwege de voortdurende belediging van de islam. Hij noemde ook PVV-leider Geert Wilders.

LEES OOK: Verdachte steekpartij Amsterdam-Centraal noemt Geert Wilders en beledigen van islam reden voor aanslag

AANGERADEN