Pennenzak voor alle (Franstalige) leerlingen van het eerste leerjaar in Brusselse scholen

Bron © Bruzz

De rode pennenzak is helaas niet voor Nederlandstalige studenten Foto: rr

Brussel -

Het schooljaar is nog geen twee dagen bezig en de eerste rel is een feit. In de Brusselse scholen kreeg elke leerling van het eerst leerjaar een pennenzak met schrijfgerief. Bijna elke leerling, want de Vlamingen kregen niets.

Een verkiezingsstunt, zo noemt Ecolo het. Elke leerling van het eerste leerjaar kreeg een rode pennenzak met daarin een schaar, slijper, een gom, een lijmstift, een potlood, een pen in vier kleuren en een latje.

“In de 18 jaar dat Faouzia Hariche (PS) schepen voor openbaar onderwijs is in Brussel, is het de eerste keer dat kinderen dit soort cadeau krijgen,” zegt gemeenteraadslid Zoubida Jellab (Ecolo). Ze vraagt zich af wie besliste om het cadeau te geven.

Dat de pennenzak rood is, de internationale kleur voor het socialisme, doet ook geen deugd aan de vermoedens van campagnekoorts.

Het is sinds 14 juli nochtans verboden om tijdens de politieke sperperiode cadeautjes uit te delen aan kiezers in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober.

Opvallend is ook dat niet alle kinderen gelijk zijn in Brussel. Van de 23 Franstalige basisscholen kregen er 22 rode etuis om uit te delen. Van de 7 Nederlandstalige basisscholen in Brussel Stad, kreeg geen enkele school pennenzakken. Faouzia Hariche is nochtans schepen voor Franstalig én Nederlandstalig onderwijs, weet Bruzz.be.

Schepen Hariche ontkent in een reactie dat hier electorale belangen spelen. “Ik probeer er alleen voor de zorgen dat we de ouders niet te erg op kosten jagen”, zegt ze. Ze belooft ook pennenzakken te zullen bijbestellen voor de leerlingen die er nu geen gekregen hebben.

Door tg