Britt beviel in Egyptische hotelkamer zonder dat ze het wist: “Eerst mochten we niet naar huis, maar nu helpen ze”

Bron © AD

Stockbeeld. Foto: Shutterstock

“Mam, niet schrikken. Ik ben vanochtend in de badkamer van m’n hotelkamer bevallen van een zoontje. Het gaat goed met ons.” Dat choquerende bericht kreeg de moeder van de 18-jarige Britt uit Rotterdam toegestuurd vanuit Egypte. Maar helemaal oké waren de kersverse moeder en haar baby niet, want hoe graag ze ook zouden terugkeren naar Nederland, dat lukte hen niet. Baby Yassin kreeg immers niet zomaar een paspoort. Dinsdagavond liet ze weten dat ze vrijdag toch opnieuw van Caïro naar Nederland mag reizen, zo schrijft de Nederlandse krant het Algemeen Dagblad.

De 18-jarige Britt overnachtte in de Egyptische badplaats Hurghada, toen ze plots buikkrampen en diarree kreeg. Denkend dat ze iets verkeerds gegeten had, ging ze naar het toilet in haar hotelkamer. Toen ze op de wc plots een hoofdje voelde, besefte ze dat er iets heel anders aan de hand was.

“Ze heeft alle handdoeken op de grond gegooid en is erop gaan zitten”, vertelt haar moeder Sylvia Van Baarlen aan het Algemeen Dagblad. Britt begreep immers dat ze op het punt stond om te bevallen, al had ze zelf nooit beseft dat ze zwanger was. “Het kindje was er heel snel en hij begon gelukkig meteen te wenen. Met een nagelknipper heeft ze de navelstreng doorgeknipt.”

Uitgeput ging Britt met het jongetje in bed liggen. Maar hulp inriepen ging niet, want het meisje haar gsm was plat. Gelukkig kwam er één van de jongens uit het hotel even kijken, toen er niemand Britt die dag gezien had. De achttienjarige komt immers elk jaar op vakantie in dat hotel, ze is er bijna kind aan huis. De hotelmanager nam haar meteen naar het ziekenhuis, waar moeder en kind een infuus kregen.

Schok

Stilaan begon het bij iedereen door te dringen: Britt was al die tijd zwanger geweest, iets wat niemand zag aankomen. “Tijdens de vakantie had ik het nog tegen haar gezegd: ‘jeetje Britt, wat ben je dik geworden. Je lijkt wel zwanger’. ‘Doe normaal, mam’, antwoordde ze, ‘ik hou gewoon van zoetigheid’. Ze had vlak daarvoor nog wodka gedronken en aan de waterpijp gezeten”, aldus mama Sylvia.

Alles moest dan ook heel plots geregeld worden. Sylvia contacteerde Eurocross en de ambassade in Egypte om daarna het eerste beste vliegtuigticket naar Egypte te boeken. Woensdagnacht kon ze haar kleinzoon in haar armen nemen. “Heel raar, je bent op zo’n moment natuurlijk allebei over je toeren. Maar het voelde direct vertrouwd. Ja, ik ben wat eerder dan gepland oma geworden, maar dat is vooral heel mooi.”

Problemen

Maar al snel doken er problemen op voor de jonge moeder en haar zoontje. Zij wou immers snel opnieuw naar huis in Nederland, maar dat gaat niet zomaar. Want haar baby heeft immers geen paspoort en reizen mag hij niet. Om het paspoort te regelen moeten ze vijf uur naar Caïro rijden om daar vier weken te wachten voor ze de papieren in orde kunnen hebben.

Of dat gaat lukken is nog maar de vraag, want voor een geboortebewijs is er in Egypte een vader nodig. “We blijken hier dus geen aangifte te kunnen doen, omdat de vader niet bekend is. Britt heeft hem in Nederland ontmoet op een feestje, ze weet weinig van hem”, aldus Sylvia. Ondertussen blijven ze dus in 45 graden in het hotel, waar de medewerkers hen zo veel mogelijk helpen. “Ik moet de speentjes uitkoken in de waterkoker en sta met de hand spulletjes uit te wassen in de badkamer. Wij willen maar één ding: zo snel mogelijk naar huis.”

Dan toch hulp

Eerst kregen ze van de Nederlandse ambassade naar eigen zeggen amper hulp. “Wij zitten hier met een klein baby’tje in een hotelkamer en worden aan ons lot overgelaten”, klonk het. Nu heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken toch een tandje bijgestoken: een medewerker heeft hen een persoonlijk nummer gegeven waarnaar ze dag en nacht kunnen bellen voor hulp. “Nu moeten we ook niet wekenlang wachten op een echt paspoort. Yassin mag toch met een noodpaspoort reizen. Er komt zelfs een medewerker van de ambassade in Caïro naar ons toe om dat te brengen”, laat de familie nog weten.

Door mrra