Sarah Inghelbrecht: “Onze Franse kopvrouw gidsen op Vlaamse wegen”

Gent / Nieuwpoort -

Op een vrij technisch parcours met twee bulten werd in Nieuwpoort met een proloog over 3,6 kilometer het startschot gegeven van de Lotto Belgium Tour. De Franse kampioene Aude Biannic snelde naar de zege.

Riejanne Markus stond lange tijd aan de leiding en leek het met een tijd van 4'53” ook te zullen halen. Tot Aude Biannic zich schrap zette en de besttijd van de Nederlandse van de tabellen veegde en nog twee seconden sneller reed. De Franse kampioene, die de kleuren verdedigt van het Spaanse Movistar-team, is meteen ook de eerste leidster. Lotte Kopecky reed vier seconden trager dan Biannic en eindigde als beste Belgische op de vijfde plaats. Kelly Van den Steen moest 27 seconden toegeven op Biannic en mocht zich na afloop de beste Oost-Vlaamse noemen.

Sarah Inghelbrecht won dit seizoen al zes keer, telkens achter de kerktoren, maar wil deze vierdaagse vooral aangrijpen om zich ook in een UCI-koers te laten gelden. Gisteren reed ze 37 seconden trager dan de Franse laureate. Maar Inghelbrecht weet dan ook wat van haar wordt verwacht in deze Belgische rittenkoers. “Ik zal deze week voluit in dienst rijden van onze Franse kopvrouw Pascale Jeuland. Ze reed de voorbije jaren niet zoveel koersen in Vlaanderen en ik wil haar gidsen. Ook de sprint aantrekken is één van mijn opdrachten. Ik hoop alleen dat ik snel verlost geraak van mijn verkoudheid want dit ongemak komt nu wel heel ongelegen”, vertelt de 25-jarige Gentse die de kleuren verdedigt van Doltcini-Van Eyck Sport en met wat gemengde gevoelens terugkijkt op het seizoen.

“Het is leuk om het klassement aan te voeren van de Ladies Cycling Trophy Oost-Vlaanderen, maar hier spreken we natuurlijk alleen maar over kermiskoersen. Ik heb er van dat soort eigenlijk iets te veel gereden. Ik had me liever wat meer laten gelden in de UCI-koersen, maar er zat weinig structuur in mijn programma. Ik had er op voorhand weinig zicht op en had daardoor geen doelen om naar toe te kunnen werken. Al moet ik ook wel aangeven dat een ontsteking aan de wijsheidstanden mijn voorjaar wat in de war stuurde.“

“Maar het seizoen is nog niet voorbij”, vertelt Sarah Inghelbrecht, die nog niet weet hoe haar toekomst er volgend jaar uitziet. “Ik kreeg wel enkele aanbiedingen van andere ploegen, maar die wegen niet op tegen mijn huidige verbintenis bij Doltcini-Van Eyck Sport.”

Vandaag wordt de tweede rit verreden met start en aankomst in het West-Vlaamse Moorslede.

Door Geert Stevens,gsg