Gestolen paar rode schoenen van Judy Garland uit ‘De Tovenaar van Oz’ terecht

Bron © BELGA

Foto: AP

Een paar rode schoenen dat Judy Garland droeg in de filmklassieker ‘The Wizard of Oz’ (‘De Tovenaar van Oz’) uit 1939, is terecht. Dat heeft de Amerikaanse federale politiedienst FBI laten weten. De glitterschoenen waren in 2005 op mysterieuze wijze uit het Judy Garland Museum in Minnesota verdwenen.

Het zijn zonder twijfel de bekendste schoenen uit de geschiedenis van de Amerikaanse film. Door drie keer de hakken samen te slaan, kan Dorothy, het hoofdpersonage uit “The Wizard of Oz”, haar grootste wens realiseren: terugkeren naar huis in Kansas.

De FBI heeft de schoenen na jarenlang onderzoek en een undercoveroperatie nu in goede staat teruggevonden. Wie voor de diefstal verantwoordelijk is, is nog niet duidelijk.

Er was een beloning van 1 miljoen dollar uitgeloofd om de schoenen terug te vinden, maar experts schatten de waarde ervan op zeker 2 miljoen dollar. Het is één van de vier paar die Judy Garland tijdens het draaien van “The Wizard of Oz” droeg.

De film uit 1939 is gebaseerd op het beroemde gelijknamige boek van L. Frank Baum. De prent viel op door het voor die tijd revolutionaire gebruik van kleur.

Gestolen paar rode schoenen van Judy Garland uit ‘De Tovenaar van Oz’ terecht
Foto: © World History Archive/Ann Rona
Door gjs