Politie weet wie achter gifaanval Skripal zit: “Genoeg bewijs om twee Russen aan te klagen”

Bron © bbc, guardian

De Britse politie heeft na maanden onderzoek twee mannen kunnen identificeren die achter de gifaanval op voormalig spion Sergei Skripal zaten. Het gaat om twee Russen. Volgens Brits premier Theresa May zijn het agenten van de Russische inlichtingendienst.

Er zijn volgens Scotland Yard genoeg bewijzen om Alexander Petrov en Ruslan Boshirov aan te klagen voor de gifaanval in Salisbury in maart van dit jaar. Zo werden er onder andere sporen van novitsjok gevonden in de hotelkamer in Londen waar Petrov en Boshirov verbleven. Of hun namen ook echt zijn of dat het om valse namen gaat, is nog niet duidelijk.

De twee, allebei veertigers, zijn afkomstig uit Rusland en reisden ook met een Russisch paspoort in het Verenigd Koninkrijk en waren een aantal dagen voor het incident toegekomen in het Verenigd Koninkrijk. Op 4 maart, daags na de vergiftiging, zijn ze weer richting Rusland vertrokken. Volgens de Britse premier Theresa May waren de twee zelfs spionnen van de Russische inlichtingendienst, al wordt dat tegengesproken door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. “De namen en de foto’s die in de media zijn verschenen, vertellen ons niets.”

Politie weet wie achter gifaanval Skripal zit: “Genoeg bewijs om twee Russen aan te klagen”
Foto: AFP

Poging tot moord

De aanklachten tegen de twee zouden onder andere poging tot moord, het gebruik en bezit van novitsjok (een dodelijk gifgas, nvdr.), samenzwering en het toebrengen van slagen en verwondingen inhouden. Het gaat daarbij bovendien niet alleen over poging tot moord op Sergei en Joelia Skripal, maar ook over poging tot moord op Nick Bailey, een politieagent.

Uitlevering?

De twee zijn intussen al lang weer in Rusland. Het VK zal niet om hun uitlevering vragen. “De Russische wet laat uitlevering van eigen burgers naar andere landen niet toe”, klinkt het. “Moest dit veranderen, dan zullen we wel vragen om uitlevering.” Sowieso wordt er een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Als ze naar Europese landen reizen waar dat aanhoudingsbevel van toepassing is, zullen ze dus worden gearresteerd en dan wel uitgeleverd worden aan het VK.

Politie weet wie achter gifaanval Skripal zit: “Genoeg bewijs om twee Russen aan te klagen”
De twee Russen op de luchthaven Foto: MET Police

LEES OOK (+). Gif is al een eeuw lang een populair wapen van het Kremlin

Bij de gifaanval in maart raakten voormalig spion Sergei Skripal (66) en zijn dochter besmet met het dodelijke novitsjok. Skripal en zijn dochter Joelia (33) werden toen in Salisbury bewusteloos op een bank aangetroffen. Ze werden opgenomen in het ziekenhuis met vergiftigingsverschijnselen. De overlevingskansen voor de twee waren klein, maar uiteindelijk konden zowel Sergej als Joelia het ziekenhuis na weken verlaten.

Politie weet wie achter gifaanval Skripal zit: “Genoeg bewijs om twee Russen aan te klagen”
Het achtergelaten parfumflesje. Foto: EPA-EFE

LEES OOK (+). Alles wees op een overdosis, tot bleek dat hij een dubbelspion was. Een verhaal van verraad en wraak

Skripal was ooit de topman van de Russische militaire geheime dienst GRU en werd in Rusland veroordeeld als Brits spion, en in 2010 vrijgelaten bij een gevangenenruil. De vergiftiging van Skripal en zijn dochter leidde in het voorjaar tot een zware diplomatieke crisis tussen Rusland en het westen.

Gif in flesje parfum

Begin juli raakten opnieuw twee mensen, Dawn en Charlie, besmet, in de buurt van Salisbury. Het zenuwgas zat wellicht in een flesje parfum dat de man op de grond had gevonden en aan zijn vriendin had gegeven. De vrouw overleed door het zenuwgas. Deze zaak werd intussen door de Britse onderzoekers officieel gelinkt aan de zaak Skripal. Dawn en Charlie werden niet bewust geviseerd, maar zijn vermoedelijk per ongeluk in aanraking gekomen met het zenuwgas door het achtergelaten flesje.

LEES OOK. Zij raakte in een coma, hij gedroeg zich plots als een zombie: hoe een onschuldig koppel per ongeluk vergiftigd raakte

Politie weet wie achter gifaanval Skripal zit: “Genoeg bewijs om twee Russen aan te klagen”
Dawn en Charlie, het koppel dat begin deze zomer besmet raakte.
Door lbo