Gentse bisschop: “Overheid tikt bisschoppen op de vingers voor uitspraken over migratie”

Bron © BELGA

Luc Van Looy Foto: Frederiek Vande Velde

Voor Luc Van Looy, bisschop van Gent en voorzitter van Caritas Europa, mogen de Europese bisschoppen best nog wat kordater zijn in hun steun aan migranten en vluchtelingen, ook al werden ze daarvoor in het verleden al “op het matje geroepen” door de overheid.

“Nog te vaak blijft het bij woorden zonder daden”, aldus Van Looy in Kerk & Leven. “Allereerst als het erop aankomt de gelovigen aan te sporen hun houding tegenover de mensen bij te stellen.”

“Natuurlijk gaat het om een complex probleem en zijn er geen eenvoudige oplossingen. Daarom is het begrijpelijk dat ook bisschoppen er diverse meningen op na houden. Door die complexiteit spelen ook gevoelens van onmacht een rol. Daardoor kan de Kerk niet altijd krachtdadig naar buiten treden.”

Vanwege de politieke beladenheid van het migratievraagstuk zijn bisschoppen soms terughoudend met uitspraken uit vrees dat de relatie met de overheid zou verslechteren, met alle gevolgen van dien. “Ook in eigen land werden we als bisschoppen al op het matje geroepen voor uitspraken die we over dat onderwerp, op het publieke forum of in politieke kringen, hadden gedaan”, zegt mgr. Van Looy. “Gunt de politiek ons dat wij daarover een mening hebben?”, vraagt hij zich af.

AANGERADEN